MF: HDP by mohl příští rok růst reálně o 1,3 %

31.10.2013 15:27

Ministerstvo financí zveřejňuje aktuální Makroekonomickou predikci ČR. Reálný HDP se ve 2. kvartálu mezičtvrtletně zvýšil o 0,6 %. Ekonomika tak technicky vystoupila z rok a půl trvající recese, oproti 2. čtvrtletí 2012 byl ale HDP o 1,3 % nižší.

MF: HDP by mohl příští rok růst reálně o 1,3 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

I přes očekávané oživování ekonomiky by se za celý letošní rok měl ekonomický výkon snížit o 1,0 %, a to zejména kvůli propadu tvorby hrubého kapitálu. V roce 2014 by však již HDP při kladném příspěvku všech složek, s výjimkou investic do fixního kapitálu, mohl vzrůst o 1,3 %.

Spotřebitelské ceny by měly růst jen velmi mírným tempem. Předpokládáme, že průměrná míra inflace by letos mohla dosáhnout 1,4 %, v roce 2014 pak jen 0,7 %. Inflace bude v příštím roce velmi nízká především díky vývoji cen elektřiny.

Zaměstnanost, jejíž meziroční růst se po celý loňský rok navzdory recesi zrychloval, by se letos mohla zvýšit o 1,2 %. Tento do jisté míry paradoxní vývoj byl umožněn rozšiřováním částečných úvazků a poklesem počtu odpracovaných hodin na pracovníka. Pro rok 2014 je odhadován růst zaměstnanosti o 0,4 %. Míra nezaměstnanosti (dle metodiky VŠPS) by se z loňských 7,0 % měla pozvolna zvyšovat. V tomto roce by mohla dosáhnout 7,1 %, v roce 2014 pak 7,3 %. Růst objemu mezd a platů, který by letos mohl činit 0,8 %, by se v roce 2014 měl zrychlit na 2,5 %. V obou letech by tak tempo růstu objemu mezd a platů mělo předstihnout dynamiku nominálního HDP.

Podle notifikací MF ČR ke konci září by měl letos deficit vládního sektoru dosáhnout 2,9 % HDP, což je zároveň hodnota cíle pro rok 2014. Prostor pro stabilizační úlohu fiskální politiky je vedle pravidel Paktu stability a růstu pro sektor vládních institucí omezen také přetrvávajícími strukturálními deficity vládního sektoru.

Poměr deficitu běžného účtu platební bilance k HDP by neměl přesáhnout 2 %, což je udržitelná úroveň plně konzistentní s vnější makroekonomickou rovnováhou.

Bc. Ondřej Šrámek, tiskový mluvčí MF

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…