Michálek (Piráti): Píšu pro lidi z Milion chvilek pro demokracii. O střetu zájmu

30.07.2023 14:16 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střetu zájmů.

Michálek (Piráti): Píšu pro lidi z Milion chvilek pro demokracii. O střetu zájmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Zpřísnění střetu zájmů jde do Senátu! A není na co čekat. Chci, aby zákon prošel. Bylo by neštěstí, kdyby se nám vrátil zas do Sněmovny, tak jsem napsal pár odstavců, hlavně pro lidi z Milion chvilek pro demokracii.

Dneska jsme se totiž s Milionem Chvilek potkali já a pan předseda Senátu Miloš Vystrčil, kterého zaplavily tisíce mailů od lidí. Požadují, aby zákon o střetu zájmů řešil ještě online média, tedy aby je nemohli vlastnit politici. OK, ale snažil jsem se jim vysvětlit, proč to nejde řešit teď v novele, kterou  Senát projednává. Dneska totiž žádnou regulaci online médií nemáme. A jak to udělat, to by bylo na velkou debatu na Ministerstvu kultury, nikoliv na jednoduchou změnu spíchnutou během pár dnů.

A hlavně: Zpřísnění zákona proti střetu zájmů nám zabralo nějaké dva roky, abychom to dostali skrz Sněmovnu. Kdyby se teď zákon vrátil zpátky do Sněmovny, opozice by to zneužila k pokračování zdržovacího pekla. Bohužel zákony vrácené Senátem mají zvláštní režim, že musí být na řádné schůzi, takže je jde jednoduše blokovat tím, že poslanci do kolečka vystupují k programu. Tedy znovu spacáky, nocování apod. A nejdřív bychom museli prosadit změnu pravidel pro diskusi o programu a až potom vrácený zákon. Takže při současném návalu ve Sněmovně bychom to dodělali až někdy v příštím roce. Takže to fakt nejde a je potřeba jít na to jinudy.

Zájem pojmout internetová média do zákona proti střetu zájmů, který kdysi poprvé vzneslo paradoxně ANO jako jeden z milionu zástupných důvodů, je sám o sobě legitimní. Vnímají to i senátorky a senátoři. Ale Senát je tu hlavně od toho, aby dbal na čistotu legislativy a sloužil jako pojistka, nejde od něj očekávat, že bude nahrazovat vládní legislativu a velkou politickou debatu. Proto jsem tento podnět předal tam, kam patří, tedy ministru kultury Martinu Baxovi. Náš náměstek Ondřej Chrást bude s panem ministrem diskutovat možné řešení.

Držím palce senátorům, aby se jim podařilo zákon úspěšně schválit a praxi ovlivňování médií ze strany politiků, kteří je vlastní, definitivně skončit. Není to lék, který nahradí novinářskou etiku, ale nezbytný první krok.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pak by měli zahrnout i Bakalův ASPEN,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 30.07.2023 14:26:58
protože v něm se to politiky, ale i soudci a další jen hemží. Nikdo nevíme, zda přes ASPEN 5k není jen prodlouženou rukou Bakaly. Celé je to nesmysl. Ať strany svůj tisk mají, ať jej vlastní, je to transparentní. Rozhodně transparentnější než propagandistické veřejnoprávno, které porušuje nestrannost.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…