Ministr Chovanec: Policie má jen jeden dres, a tím je uniforma

06.02.2014 19:04

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 2. 2014. Ústní interpelace na členy vlády.

Ministr Chovanec: Policie má jen jeden dres, a tím je uniforma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec, místopředseda ČSSD

Poslanec Václav Klučka: Děkuji vám, pane předsedající. Vážený pane ministře, především v úvodu chci říci, že v této interpelaci, ve věci jejího obsahu jsem trošku podjatý, protože s oběma pány policejními prezidenty, jak Lessym, tak Červíčkem, jsem v minulém funkčním období velice úzce spolupracoval, a nejen při setkávání ve výboru pro bezpečnost, ale i při jednání podvýboru pro Policii ČR a jiných aktivitách. To nebyla tedy spolupráce jenom setkávající, ale skutečně spolupráce velmi úzká.

Problém, který vznikl na policejním prezidiu, mě docela mrzel, protože on svým způsobem trošku shazoval úsilí, které oba dva měli k tomu, aby práce policie byla prací, která bude uznávána ve společnosti. Navíc u Martina Červíčka došlo k tomu, že ho povýšili do funkce generála a posléze se vlastně koná závěr, který s největší pravděpodobností pro něj už tu nějakou budoucnost dávat nebude.

Já vás chci požádat, pane ministře, včera došlo k zásadnějšímu rozhodnutí, abyste i touto formou této interpelace měl možnost veřejnosti ty věci nejen říci, trošku ujasnit, ale taky naznačit, jak se to bude ubírat dál.

Ministr vnitra ČR Milan Chovanec: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane poslanče, dámy a pánové, já jsem si nechal vytáhnout chronologii tzv. snahy o odstavení policejních prezidentů, a je velmi zvláštní, že ta snaha začala v září 2011. Už v září 2011 na základě novinového článku začaly kroky, které vedly k odstranění pana policejního prezidenta Lessyho, a celý vývoj známe. Jsou to dvě stránky, které popisují život dvou dobrých policistů z mého pohledu.

Já jsem se s oběma pány potkal a pochopil jsem, že nemám před sebou kariéristy ani dva policisty toužící se vzájemně vymazat, ale mám před sebou dva policisty, kteří byli vtaženi do příběhu, který nezavinili, které ty příběhy velmi ubily, poničily jim pověst, poničily jim kariéru, a že mám před sebou především dva policisty, kteří to s policí myslí dobře.

A oni říkali jedno a to samé. Nám už jde jenom o to, abychom si vybojovali zpátky svoji dobrou pověst, abychom mohli u policie zůstat, a ani jeden už nemáme zájem dělat policejního prezidenta. To bylo prostředí, do kterého já jsem přišel.

Pochopil jsem, že jim chybí primárně slušné zacházení, které se nedostávalo. Já si velmi vážím té dohody, kterou jsme udělali. Ta dohoda pro mě nebyla jednoduchá. Já jsem si dovedl představit, že by jeden nebo oba se účastnili dalšího výběru policejního prezidenta. Oni to oba dva striktně odmítají. Z mého pohledu by byla velká škoda, kdyby opustili řady Policie ČR, a neskrývám, že mi sdělili své ambice.

Pan policejní prezident Lessy má ambici, přejít do oblasti mezinárodních vztahů a stát se vyslancem na Slovensku České policie. Pokud zastupující policejní prezident, případně nově jmenovaný prezident ho tam vyšle, já s tím nemám problém.

Pan prezident Červíček říká jednu věc. Já nechci zůstat v systému policejního prezidia, nebylo by to rozumné. A vy jste, pane poslanče, upozornil na jednu velkou absurditu. My povýšíme tohoto policistu do stavu generála, a zahájíme proces jeho odvolání. To nemá s logikou vůbec nic společného. S lidskou slušností už taky ne. Pan generál Červíček má ambici výhledově vést některý z krajů, a já si myslím, že tam jeho místo je, pokud bude šance ho tam umístit, a policejní prezident, který se ujme své funkce, ho tam vyšle, opět s tím nemám problém.

Problém nastal v tom, že my jsme zjistili, že když, řeknu to velmi obrazně, když policejního prezidenta v Praze srazí auto a policejní prezident bude půl roku nemocen, tak ho automaticky zastupuje náměstek. Když ten samý policejní prezident odejde ze své funkce, tak ho musí zastupovat policista v nižší platové třídě. To jsou některé nesmysly služebního zákona a některých předpisů policie, které se musí odstranit. My v současné době vytváříme funkci statutárního náměstka, aby automaticky po odchodu Petra Lessyho po 28. únoru mohl zastupovat policejního prezidenta náměstek.

Bude jím pan Tuhý. Bude zastupovat policejního prezidenta po dobu nezbytně nutnou. Stejně tak po dohodě s panem prezidentem Lessym a byla to určitá vlajková loď jeho programu, když přicházel na policejní prezidium, bylo vytvoření ekonomického náměstka. Policie potřebuje ekonomickou stabilitu, dnes tam není, takže bude vytvořena funkce ekonomického náměstka policejního prezidenta, kam nový policejní prezident výběrovým řízením obsadí svého náměstka pro finance.

Pokud se rozhodneme jít cestou nabídkového řízení, tak v té době budeme rozhodovat, já odhaduji mezi třemi až čtyřmi kandidáty. Pokud se rozhodneme a budeme o tom diskutovat v koalici, s veřejností, s odbory i na této půdě, že půjdeme cestou výběrového řízení, bude se to týkat zhruba 30 policistů, kteří se mohou ucházet o post policejního prezidenta. Pak si ale řekněme, že pokud odmítneme v rámci nabídkového řízení policisty v 11. platové třídě, oni už se nemohou účastnit druhého výběrového řízení. To musíme velmi zvážit, jakou cestou se vydáme. Já jsem připraven o tom vést velmi podrobnou diskusi jak s výbory Poslanecké sněmovny, tak i s výbory Senátu. To je ta cesta, kterou vedeme. Musí směřovat ke stabilizaci policie. A já chci vyslat jasný signál, že policie má jeden dres, a to je uniforma. Nemá dres s plackou Petra Lessyho, nemá dres s plackou Martina Červíčka a za to děkuji oběma pánům, že ten příběh včerejškem skončil. A děkuji za tu otázku, pane poslanče.

Poslanec Václav Klučka: Já u tohoto pultíku i z minulého funkčního období jsem znám tím, že jsem byl velmi aktivní v interpelacích, ale po pravdě řečeno, takové zcela konkrétní odpovědi, jaké jsem se teď dočkal na docela vážnou problematiku a otázku, jsem tady zase až tak moc nezaregistroval. Pro mne je to naprosto uspokojující a myslím, že i pro ty, kteří si to poslechnou v mediálních prostředcích, že tato odpověď plně vystihuje stav, který bude následovat. Já nemám další otázky. Děkuji vám, pane ministře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…