Ministr Kulhánek: ČR podporuje úvahy o možné aktivní roli EU v zemích Perského zálivu

16.10.2021 17:14 | Tisková zpráva

Ministři zahraničních věcí EU se v pondělí 18. října 2021 sejdou v Lucemburku k pravidelnému zasedání Rady pro zahraniční záležitosti.

Ministr Kulhánek: ČR podporuje úvahy o možné aktivní roli EU v zemích Perského zálivu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Vlastnímu jednání Rady bude předcházet setkání ministrů s libyjskou ministryní zahraničí Najlou El-Mangoush věnované diskusi o současné podobě unijních vztahů s Libyí a možnostech mezinárodního společenství přispět k řešení tamní krize.

Rada bude zahájena debatou o aktuálním vývoji v zemích Perského zálivu, mimo jiné v kontextu připravovaného Společného sdělení. ČR podporuje úvahy o možné aktivní roli EU ve facilitaci regionálního politicko-bezpečnostního dialogu v Zálivu, která však musí vycházet z jasné poptávky zúčastněných stran.

Diskuse o Východním partnerství se zaměří zejména na přípravu Summitu Východního partnerství, který by se měl uskutečnit v prosinci. Summit by měl vyslat jasný signál, že Východní partnerství je pro EU strategickou prioritou a že je EU připravena pokračovat v politické asociaci a ekonomické integraci partnerských zemí.

Dalším diskusním bodem Rady bude Etiopie. Poslední vývoj v Etiopii bude projednán s ohledem na možnosti a nástroje, kterými by EU mohla přispět ke zlepšení a stabilizaci situace v zemi. S ohledem na kritickou humanitární situaci v Tigraji je nezbytné i nadále působit na všechny strany konfliktu, aby umožnily plný a bezpodmínečný humanitární přístup a dodržovaly zásady mezinárodního humanitárního práva.

Závěrečným diskusním bodem říjnové Rady by měl být aktuální vývoj v Nikaragui a perspektiva dalšího vývoje. Debata by měla být věnována situaci před listopadovými všeobecnými volbami v zemi, kde dochází k rozsáhlému porušování lidských práv a zásad právního státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…