Ministr Kulhánek: Klíčovým tématem jednání byla především bezpečnost

13.10.2021 8:39

Ministr Kulhánek se v Budapešti zúčastnil setkání šéfů diplomacií zemí V4 a Egypta

Ministr Kulhánek: Klíčovým tématem jednání byla především bezpečnost
Foto: czechleaders.com
Popisek: Jakub Kulhánek

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) se v pondělí 11. října 2021 zúčastnil setkání šéfů diplomacií zemí Visegrádské skupiny a Egyptské arabské republiky. 

Anketa

Kdo bude nejhorším ministrem, pokud v kabinetu zasedne?

hlasovalo: 69163 lidí
Jednání se odehrálo v maďarské Budapešti. Hlavními tématy jednání této středoevropské platformy s egyptským ministrem zahraničí byly zejména aktuální otázky související s nelegální migrací, terorismem a současnými vztahy mezi Evropskou unií  a Egyptem.

V Budapešti se sešli kromě ministra Kulhánka také jeho egyptský protějšek Sámih Šukrí, ministr zahraničí Maďarska Péter Szijjártó, polský ministr obrany Mariusz Blaszczak, který zastupoval polského ministra zahraničí, a státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus. Klíčovým tématem jednání byla především bezpečnost. „Mluvili jsme o současné bezpečnostní situaci v regionu Blízkého východu a politické situaci ve střední a východní Evropě. Bavili jsme se o posilování spolupráce mezi Egyptem a státy střední Evropy,“ shrnul ministr Kulhánek.

Egypt je důležitým hráčem na Blízkém východě, a to nejen v ekonomické rovině. „Oceňujeme stabilizační roli Egypta v tomto regionu a třeba i jeho konstruktivní přístup k izraelsko-palestinským jednáním. Také se například shodujeme, že boj proti terorismu je naší společnou prioritou. Proto jsem velmi rád, že máme tuto příležitost, kdy si můžeme vyměnit naše postoje k tak zásadním tématům, jakými jsou právě nelegální migrace a boj proti terorismu,“ uvedl k jednání ministr Kulhánek. Ministři hovořili mimo jiné i o problematice související s energetikou.

Maďarsko jako místo pro pondělní jednání ministrů zahraničí V4 a Egypta v Budapešti zvolilo Puskás Arénu. Jde o víceúčelový stadion, který je využíván zejména pro fotbalové zápasy, slouží ale také jako kulturní středisko.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.