Ministr Pelikán: Náměstci složili slib, začíná nová kapitola v profesionalizaci

02.07.2015 11:29

Náměstci pro řízení sekcí na Ministerstvu spravedlnosti dnes složili služební slib do rukou státního tajemníka úřadu Jana Lišáka. Ostatní vedoucí zaměstnanci, resp. ředitelé odborů a vedoucí oddělení, spadajících pod režim státní služby, složí slib do konce července. V souvislosti s aplikací zákona o státní službě byla již v červnu dokončena reorganizace, jejímž prostřednictvím ministr Pelikán usiluje o další profesionalizaci úřadu a posílení jeho efektivity. K tomu poslouží především zformování silného legislativního centra MSp, oddělení IT a posílení dohledových složek úřadu.

Ministr Pelikán: Náměstci složili slib, začíná nová kapitola v profesionalizaci
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Služební slib dnes složili náměstek sekce justiční a legislativní Michal Franěk, náměstek sekce mezinárodní a ústavněprávní Petr Jäger, náměstek sekce ekonomické Miroslav Zábranský a náměstek sekce trestní politiky Vladimír Zimmel. „Přechod na službu znamená přelomový okamžik jak pro zaměstnance Ministerstva spravedlnosti, tak pro celou státní správu. Složením slibu státní zaměstnanci stvrzují, že v nich Česká republika získává svědomité, nestranné a odborné služebníky. Zároveň hromadně oblékáme uniformu, která není na první pohled vidět, ale jejíž nošení nám přináší řadu povinností,“ uvedl tajemník Lišák.

„Těším se na další spolupráci se skvělým týmem svých osvědčených náměstků, kteří budou nově spadat pod státní službu. Od nového režimu si slibuji další profesionalizaci úřadu a jeho lepší fungování; ostatně proto se od mého nástupu do funkce ministra v březnu změny, nutné dle zákona o statni službě, a funkční reorganizace plánovaly ruku v ruce,“ uvedl ministr Robert Pelikán.

Počítáme také s nabíráním nových odborníků

„Důvodem k přepracování struktury ministerstva v prvé řadě bylo, aby zákony, které u nás mají vznikat, tady skutečně byly napsány,“ doplnil ministr. „Kvůli tomu jsme převedli některá tabulková místa ze sekcí, kde podle našeho názoru nebyla tolik potřeba, do sekce legislativní. Počítáme také s nabíráním nových odborníků, a to podle služebního zákona,“ dodal ministr. Vedle posil v řadách legislativců se rozšířilo o zkušené experty i oddělení informačních technologií, čímž chce ministerstvo omezit svou závislost na externích IT společnostech. „Cílem je odstřihnutí vlivu IT společností na ministerské informační systémy a posílení bezpečnosti v této oblasti,“ uvedl Robert Pelikán.

Dalším klíčovým bodem organizačních změn, k němuž ministerstvo zavazuje programové prohlášení vlády a priority současného vedení, bylo posílit a zvýšit efektivitu oddělení zodpovědných za dohledové činnosti ministerstva. „V této souvislosti jsme vytvořili personálně posílený útvar dohledu nad insolvenčními správci a exekutory, který bude v budoucnu také ještě rozšířen o nové odborníky. V efektivitě dohledových oddělení ostatně spatřuji jeden z důvodů existence tohoto ministerstva,“ doplnil ministr Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.