Okamura: Konec byznysu s dluhy pro exekutory

06.02.2014 15:30

Dovolte mi představit první změnu exekučního řádu, kterou jsme spolu s našimi odborníky připravili a kterou dáváme k projednání do Sněmovny. Je to změna relativně jednoduchá, ale zcela zásadní. Přináší konec byznysu s dluhy pro exekutory. Navrhujeme, aby exekuční případy byly rovnoměrně přidělované exekutorům podle místní příslušnosti.

Okamura: Konec byznysu s dluhy pro exekutory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Konkrétně ty zásadní paragrafy zní:„K vedení exekuce je příslušný exekutor se sídlem v obvodu krajského soudu, v jehož obvodu je obecný soud povinného. Exekutorům se sídlem v obvodu téhož krajského soudu se exekuční návrhy rozvrhnou rovnoměrně. Podmínky rozvrhu stanoví exekutorská komora vnitřním předpisem.“

Součástí dnešního problému s exekutory totiž je, že některé exekutorské úřady skupují ve velkém balíky exekucí z celé republiky a víme, že v praxi to funguje tak, že exekutor dává prodejcům pohledávek určitá procenta, mnohdy až třetinu z vymožených částek. Samozřejmě je tím pádem v současnosti velký tlak, aby se exekuce prodražila na maximum - tedy aby exekutor sedral z dlužníka co nejvíc peněz, protože z vymožené částky jde část tomu, kdo mu exekuci zajistil a samozřejmě tyto velké úřady mají také velký aparát, který je nutné živit. Zavedení tzv. regionality je nejčistší systémové řešení, jak byznys s dluhy skončit. Navíc je tento návrh i logický - exekutor je v podstatě součást soudní moci a samozřejmě ani soudci si nemohou své kauzy skupovat nebo vybírat a soudí podle místní příslušnosti.  

Jsme si vědomi toho, že exekuční řád potřebuje komplexní změny a vítáme, že nová paní ministryně si tohle téma vzala jako prioritu a my chceme na řešení tohoto problému spolupracovat. Ale je také jasné, že je to práce to na dlouhé měsíce, spíše na celý rok. Akutní problémy s exekucemi je však nutné řešit co nejrychleji, protože dnes a denně tím trpí velké množství lidí v celé ČR. Proto přicházíme neprodleně s novelou, která právě velice akutní a zásadní problém řeší.

Jak možná víte, byli jsme to my, kdo v minulosti přinesl slučování pohledávek a podařilo se nám tím snížit zátěž pro dlužníky u bagatelních pohledávek. V tomto směru hodláme pokračovat a výhledově připravujeme také návrh na zlevnění a zjednodušení procesu vymáhání bagatelních pohledávek tak, aby stejně jako v sousedních zemích, se náklady na vymožení pohybovaly v řádu tisícikoruny. Samozřejmě také studujeme německý, rakouský či polský model, kde exekutor není podnikatel, ale státní zaměstnance soudu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.