Okamura: Potvrzuje se, že intervence ČNB je více než problematická

16.11.2013 19:47

Glosa Tomia Okamury.

Okamura: Potvrzuje se, že intervence ČNB je více než problematická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Potvrzují se má pondělní slova o tom, že rozhodnutí České národní banky o zahájení intervencí v neprospěch české koruny je více než problematické. Drtivá většina odborníků je z tohoto rozhodnutí rozpačitá nebo se staví vysloveně proti.

Do toho dnes přišla zpráva o tom, že rada centrální banky vůbec nebyla jednotná a rozhodnutí prošlo jen těsně. Jinými slovy, ani samotná banka si tímto není jistá.

Zahájení intervencí může vést až k růstu inflace, které bude znamenat znehodnocení všech platů i důchodů. Banka tím tak šáhne do peněženek nás všech. Nemyslím, že národní banka by měla sehrávat pozici někoho, kdo nás vytahuje z recese - obzvláště když to dělá na úkor reálných mezd a důchodů.

Skutečná cesta z krize vede skrz to, že stabilizujeme daně a nebudeme je nadále zvyšovat, skrz to, že zlepšíme podnikatelské prostředí, aby mohli firmy více a lépe zaměstnávat lidi, a nebudeme nikomu házet klacky pod nohy. Cesta k prosperitě vede například skrz naše návrhy, které jsme předložili tento týden - platba DPH až po zaplacení faktury, zrušení institutu nespolehlivého plátce a také je potřeba nastartovat trend snižování DPH, abychom zvýšili spotřebu, ulevili lidem, nastartovali ekonomiku a vytváření nových pracovních míst. A samozřejmě usilujeme o uzákonění hmotné a trestní odpovědnosti pro politiky, soudce, státní zástupce a exekutivu, aby kradení a nezodpovědné jednání nezůstalo bez trestu.

Ekonomická situace není dána špatným kurzem koruny a zahraničním obchodem, ale tím, jaké prostředí máme nastaveno u nás doma. Na to se musíme zaměřit.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …