Peksa (Piráti): Evropská komise musí co nejdříve přestat financovat Viktora Orbána

02.08.2022 5:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zpronevěřování evropských peněz v Maďarsku

Peksa (Piráti): Evropská komise musí co nejdříve přestat financovat Viktora Orbána
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Nedávno byla zveřejněna detailní analýza hrozeb pro evropský rozpočet v Maďarsku, za kterou stojí moji kolegové z frakce Greens/EFA. Zpráva mimo jiné z právního hlediska zkoumá, jaká by měla být adekvátní reakce Komise na neustále zpronevěřování evropských peněz Viktorem Orbánem a jeho kumpány z Fidesz. Výsledek mluví za vše.

Komise by měla Maďarsku pozastavit vyplácení 100 % příslušných financí, dokud Maďarsko zcela nenapraví svůj žalostný stav právního státu.

Proč 100 %? Vypůjčím si ze studie jednu trefnou analogii. Veškerá voda, která protéká olověným potrubím, je z principu kontaminovaná. Dodání vody pro spotřebu proto musí být pozastaveno do té doby, dokud se jedovatá trubka nevymění za novou, která už nebude vodu kontaminovat.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39131 lidí

Stejně tak to funguje i s evropskými fondy.

Pokud úřady, které mají dohlížet na jejich distribuci, a soudy, které mají rozhodovat v případech zneužití a veřejné služby, systematicky porušují právní stát, samy se stávají zdrojem korupce, která fondy kontaminuje.

Stejně jako zmíněné olověné trubky představují pro tok peněz do Maďarska obrovské riziko.

Evropská komise přitom proti Maďarsku už konečně spustila tzv. mechanismus podmíněnosti, který má peníze před Orbánem ochránit. Zatím se ale zdráhá celý proces dotáhnout do konce a peníze k Orbánovi zvesela tečou dál.

Komise už nesmí dál čekat. Česká republika by proto měla dostát svých závazků během svého předsednictví v Radě EU a donutit Komisi, aby už opravdu začala bránit demokratické instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gawlas (ČSSD): Bruselská tzv. podpora jádra = absurdní kocourkov

15:14 Gawlas (ČSSD): Bruselská tzv. podpora jádra = absurdní kocourkov

Dostavba dalších bloků v Dukovanech a Temelíně podle bruselského diktátu je ekonomický nesmysl.