Peksa (Piráti): Krizi můžeme vnímat jako skvělou příležitost

21.07.2022 19:05 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k předsednictví ČR Radě Evropské unie.

Peksa (Piráti): Krizi můžeme vnímat jako skvělou příležitost
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Česko se po 13 letech opět ujímá předsednictví v Radě Evropské unie. Stejně jako tehdy v roce 2009, kdy Evropu sužovala ekonomická krize, ani nyní se neujímáme kormidla v jednoduchých časech.

Stávající krizi ale můžeme zároveň vnímat jako skvělou příležitost. Příležitost, jak rychle technologicky zmodernizovat nejrůznější oblastí průmyslu, zemědělství nebo výzkumu díky různým evropským investičním fondům. Česko z nich bude moci v následujících letech čerpat, a tím pádem ušetřit, kolem 850 miliard korun.

Zásadní je modernizovat průmysl a výrobu tak, abychom nevyráběli jen součástky do výrobků, ale výrobky kompletní. A to takové, které se díky unikátním technologiím, designu či doplňkovým službám budeme moct prodávat s vysokou marží. S tím jde ruku v ruce podpora výzkumu a inovativních startupů, které pracují například s implementací prvků umělé inteligence a nabízí svoje produkty na principu open source.

Výzkum má v Česku slušnou úroveň, ať už na univerzitách nebo třeba brněnských výzkumných střediscích, což je dobrá startovní pozice. Právě do výzkumu a inovací budeme totiž moct investovat velkou část z pět setii miliardové částky v rámci evropského kohezního fondu, který je spolu s Národním plánem obnovy a Modernizačním fondem hlavním zdrojem těchto investic.

Česko má tak jedinečnou možnost udělat obrovský skok v modernizaci. Zmodernizovat průmysl a výrobu tak, aby naše výrobky byly na zahraničním trhu konkurenceschopné a s vysokou přidanou hodnotou. Podpořit inovativní start-upy, ekologicky šetrné farmáře využívající moderní technologie nebo zavedení prvků umělé inteligence do nejrůznějších odvětví průmyslu. Jedině tak se posuneme z devadesátých let do let dvacátých a opět doženeme vývoj západní Evropy, kam hodnotově nepochybně patříme. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…