Piráti a STAN: Zákaz přejezdů mezi okresy musí skončit nejpozději po Velikonocích

27.03.2021 9:20 | Zprávy

Vláda má také připravit plán návratu žáků do škol a vysvětlit nedostatek vakcín.

Piráti a STAN: Zákaz přejezdů mezi okresy musí skončit nejpozději po Velikonocích
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti a Starostové dnes již posedmé odmítli prodloužení nouzového stavu. Povedlo se jim prosadit doprovodné usnesení Sněmovny, aby zákaz přejezdů mezi okresy skončil nejpozději po Velikonocích.

Stejně tak zavázali vládu k vypracování komplexního plánu pro návrat studentů do škol reflektující efektivní přístupy jako jsou rotační výuka a spolehlivé testování. Kabinet má rovněž vysvětlit, proč neobjednal všechny dostupné vakcíny ze společného nákupu zprostředkovaného EU či zveřejnit seznam spolehlivosti jednotlivých značek antigenních testů. Díky Pirátům a Starostům by se měly i otevřít farmářské trhy za přísných epidemiologických podmínek, být povoleno individuální sportování dětí a mládeže s trenérem či lázeňská pocovidové péče pro širší skupiny zájemců.

„Stejně jako loni v červnu, kdy jsme varovali před druhou vlnou a vláda to zlehčovala, i nyní jsme navrhli doprovodná usnesení Sněmovny, která by pomohla k zvládnutí pandemie, ulevila lidem i firmám a revidovala ta omezení občanů, která nemají velký efekt. Více než polovinu usnesení se nám podařilo prosadit - šlo například o ukončení zákazu přejezdů mezi okresy nejpozději po Velikonocích či umožnění individuálního sportování dětí a mládeže. Zavázali jsme rovněž kabinet k vypracování komplexního plánu na bezpečný návrat žáků do škol, který následně předloží k připomínkování. Vládní poslanci však zamítli některá zásadní usnesení jako férovou úpravu kompenzací či výrazné posílení infrastruktury pro masivní očkování. V platnosti také na Velikonoce zůstává nesmyslný zákaz ježdění na vlastní chalupy nacházející se mimo okres, i když by měl člověk negativní test,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Nezpochybňujeme vážnost situace a děláme maximum pro to, abychom prosadili opatření, která pomohou vyvést zemi z krize. Tak, aby nouzový stav už nebyl potřeba. Jednali jsme proto v uplynulých týdnech s ministry i s panem premiérem, předkládali jim řadu návrhů, výsledek ale nebyl valný. Opakuje se znovu situace z prosince – vláda nedisponuje žádným strategickým výhledem. Máme více imunních, pandemický zákon a brzy bude situace pod kontrolou, pro opětovné prodloužení nouzového stavu o 30 dnů jsme proto nemohli hlasovat,“ doplnil předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že se Starosty žádali vládu například o doložení účinnosti jednotlivých opatření daty. Ať již šlo o opatření, která strany samy prosadily – testování ve firmách a krizovou nemocenskou. Nebo nařízení vlády typu nošení roušek v zástavbě, když v okolí nejsou žádní lidé. Bohužel bez výsledku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…