Premiér Babiš: Nemůžeme spasit celou planetu

11.11.2018 22:00

Předseda vlády Andrej Babiš se v Paříži zúčastnil mírových oslav a zdůraznil nutnost pomoci chudým zemím.

Premiér Babiš: Nemůžeme spasit celou planetu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

V neděli 11. listopadu 2018 pokračoval premiér Andrej Babiš v návštěvě Paříže. Hlavními body programu byly oslavy 100. výročí konce 1. světové války a Pařížské mírové fórum.

Součástí ceremonie u Vítězného oblouku, které se účastnilo mnoho významných státníků z celého světa, byla i vojenská přehlídka, čtení dopisů psaných vojáky 11. listopadu 1918, hudební vystoupení a zapálení ohně neznámého vojína prezidentem Macronem. Následoval slavnostní oběd pořádaný francouzským prezidentem v Elysejském paláci. „Byl to skvělý nápad, který měl Emmanuel Macron, že k 100. výročí ukončení 1. světové války pozval tolik politiků. Pozval 84 prezidentů, premiérů a hlav států. Byla to skvělá akce a on měl fantastický projev, který se mi strašně líbil,“ uvedl premiér k slavnostním oslavám.

Odpoledne se konalo Pařížské mírové fórum. Premiér se zúčastnil veřejné diskuze za přítomnosti prezidenta Francie Emmanuela Macrona, německé kancléřky Angely Merkelové, generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese a dalších představitelů mezinárodních organizací. Andrej Babiš vystoupil v panelu společně s dalšími předsedy vlád. Český premiér zdůraznil roli Evropské unie jako jedinečného mírového projektu. Dále nutnost zamyslet se nad fungováním Organizace spojených národů zejména s ohledem na náklady vynakládané na zbrojení. „Pokud to s bojem za mír, s bojem proti klimatické změně a pomoci chudým myslíme vážně, tak je třeba se zamyslet, jestli by ty obrovské výdaje na zbrojení nemohly být z části použity na pomoc. Musíme pomáhat lidem tam, kde se narodili, aby se měli lépe a aby tam žili v prostředí, ve kterém jsou zvyklí, aby tam byli spokojeni, aby nemigrovali do Evropy. Nemůžeme spasit celou planetu,“ řekl premiér Babiš.

Předseda vlády se na Pařížském mírovém fóru zapojil svým příspěvkem k vytvoření Knihovny míru, a to knihou Válka s Mloky od Karla Čapka. „Každý státník má přispět jednou knihou, která ho inspirovala. Tak jsem vzal dílo českého velikána Karla Čapka a jeho Válku s mloky. Je v ní moc hezky vyjádřené, že války nevznikají jen tak, ale rodí se plíživě, když nevěnujeme jejich příčinám pozornost,“ dodal premiér.

Během fóra se Andrej Babiš sešel také s viceprezidentem Facebooku pro Evropu, Blízký východ a Afriku Richardem Allanem. Diskutovali zejména o boji proti fake news a falešným účtům, na čemž Facebook spolupracuje i s eurokomisařkou Věrou Jourovou.

Partnerky a partnery státníků pozvala manželka francouzského prezidenta Macrona Brigitte, na společný oběd v zámku Versailles a následně na koncert Vídeňské filharmonie v Královské opeře. Programu se účastnila také manželka českého předsedy vlády Monika Babišová.

Návštěvu Paříže ukončí premiér Babiš v pondělí, kdy se mimo jiné setká s prezidentem Centre Pompidou Sergem Lasvignem a vystoupí s přednáškou na vysoké škole Sciences Po.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).