Primátor Hřib: ePokuty zefektivní vymáhání pokut a sníží počet úředníků

03.08.2021 10:53

Vymáhání práva ze strany magistrátu je dlouhodobě nevděčná záležitost, ale velmi potřebná v praxi. Pokud nedokáže postihnout řidiče, kteří jezdí na červenou, stává se Praha méně bezpečnou. Bohužel s tím spojená administrativa byla zatím velmi náročná.

Primátor Hřib: ePokuty zefektivní vymáhání pokut a sníží počet úředníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Proto nově magistrát analyzuje možnost využití chytrého systému ePokut za pomoci odborníků z Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, kteří do řešení dopravních přestupků a sporů vnesou metody umělé inteligence a teorie her. Cílem projektu realizovaného v rámci dotace TAČR ve spolupráci s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy (MF UK) a právní kanceláří PRK Partners s.r.o. je využití umělé inteligence a zavedení online řešení sporů.

„ePokuty zrychlí a zefektivní vymáhání přestupků a ušetří počet úředníků, kteří musejí přestupky řešit. Dosud se často stávalo, že na pokutách nešťastně vydělávaly některé zájmové skupiny kvůli nepřehlednému řešení sporů na stozích papírů. Umělá inteligence a teorie her teď přestupky lépe zkoordinuje a odstraní zbytečné konflikty pro obě strany. V praxi to pomůže nejen zvýšit bezpečnost Pražanů, ale opakovaní přestupkáři už si snad dají během své jízdy i větší pozor,” říká Zdeněk Hřib primátor hl. m. Prahy.

Umělou inteligenci v řešení dopravních sporů je možné využít například při zapojení teorie her. To je metoda, která snadně zpracuje konfliktní rozhodovací situace, kde dochází ke střetu zájmů (například zájem společnosti potrestat viníka, a naopak zájem viníka uniknout trestu). Sestavením matematického modelu daného konfliktu a pomocí výpočtů se pracovníci MF UK snaží nalézt co nejlepší strategie pro konkrétní účastníky takových konfliktů.

Druhou testovanou metodou je v zahraničí často využívané online řešení sporů. Tím jsou řešeny nejen reklamace e-shopů, ale právě i vymáhání pokut. Ve spolupráci s právní kanceláří se hledají legislativně správné postupy, které umožní proces automatizovat a tím opět umožnit zvýšení vymahatelnosti práva, ale zároveň snížení pracnosti na straně Magistrátu hlavního města Prahy.

„Přívětivější budou ePokuty nesporně i pro samotné viníky přestupků, protože svoje spory i reklamace budou moci díky automatizaci procesů v budoucnu řešit pohodlněji online prostřednictvím Portálu Pražana,” dodává Zdeněk Hřib primátor hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…