Primátor Hudeček: Univerzitám hrozí úpadek a finanční problémy

31.01.2014 14:11

Vysokým školám v Praze hrozí v následujících letech celkový úpadek a problémy s financováním. Varuje před tím pražský primátor Tomáš Hudeček. Vyzval proto premiéra Bohuslava Sobotku a ministra školství Marcela Chládka k urychlenému jednání s rektory vysokých škol.

Primátor Hudeček: Univerzitám hrozí úpadek a finanční problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

„Spolu s pražskými vysokoškolskými rektory a předsedou Akademie věd se shodujeme, že jestli ministerstvo školství bude Prahu ignorovat a z evropských peněz do pražských veřejných vysokých škol pošle pouhé drobné, můžeme se rozloučit s hlavním městem České republiky jako jedním z prestižních míst pro kvalitní univerzitní vzdělání,“ říká primátor.

Tomáš Hudeček proto již v předchozích dnech jednal s představiteli pražských univerzit a společně s nimi chce dosáhnout zvýšení objemu finančních prostředků, které půjdou z operačního programu do vysokého školství v hlavním městě.

Ministerstvo školství nechce dát do pražských univerzit více než desetinu prostředků z operačního programu na období 2014 – 2020. „Z celkových 90 miliard korun tak Univerzita Karlova, České vysoké učení technické, Česká zemědělská univerzita a Akademie věd ČR dostanou pouhých osm miliard korun. Vysokoškolské vzdělávání a věda je tím velmi ohrožena a je za pět minut dvanáct s tím něco udělat,“ varuje primátor.

Vysoké školy a výzkumné instituce potřebují 12 miliard přímých investic a 8 miliard neinvestičních prostředků, které pomohou udržet kvalitní výzkumníky v Praze. Tyto požadavky jsou společnou pozicí, kterou sídlí Praha, rektoři pražských vysokých škol a Technologická agentura ČR.

V Praze je polovina vědeckých pracovníků (cca 20 tisíc), je zde 60 procent výzkumného potenciálu a tři čtvrtě studentů vysokých škol jsou mimopražští. Aby se Praha „držela nad vodou“, je potřeba mít tři univerzity v první stovce světových univerzit. Není to pouze otázka hlavního města, ale prestiže vzdělávání celé České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…