Primátor Onderka: Díky Amazonu se Brno dostane na mapu velkých firem

02.02.2014 11:35

Od října loňského roku, kdy jsem se dozvěděl o zájmu internetového obchodu Amazon postavit v Brně logistické centrum, jsem zajistil přímý kontakt na spolupráci s městem Brnem prostřednictvím náměstka primátora Olivera Pospíšila.

Primátor Onderka: Díky Amazonu se Brno dostane na mapu velkých firem
Foto: Archiv
Popisek: Primátor Brna Roman Onderka při projevu v Moravské národní galerii

Následně pak probíhala intenzivní jednání na úrovni města. Jakmile to bylo časově možné, předkládal jsem Radě města Brna v listopadu 2013 a Zastupitelstvu města Brna v prosinci 2013 materiály k umožnění působení této firmy v moravské metropoli. Jsem si totiž velice dobře vědom toho, že ani do Brna nepřichází každý den firma, která je připravena investovat stovky milionů EUR a zajistit práci pro minimálně 1500 zaměstnanců.

Musím konstatovat s politováním, že pro relativně riskantní krok, spočívající v odložení projednání smlouvy o spolupráci na výstavbě napojení na dálnici D1, hlasovalo 34 zastupitelů ze 47 přítomných. Já jsem pro toto usnesení nehlasoval a v rozpravě k projednávanému bodu jsem upozornil na rizika vyplývající z protinávrhu usnesení. Materiál byl do Zastupitelstva města Brna předložen v podobě umožňující účinnost smlouvy s CTP a schvalující Smlouvu o spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), zastupitelstvo se však výraznou většinou rozhodlo jinak.

Primátor nemá diktátorské pravomoci, nelze tedy jinak než akceptovat usnesení zastupitelstva, byť se s ním neztotožňuji. Osobně považuji nabídku internetového obchodu Amazon za jedinečnou příležitost pro Brno i pro léta slibovaný nájezd. Brno by se tak kromě jiného jednoznačně dostalo na mapu velkých firem a jak jsem již uvedl získalo stovky pracovních míst.

Dnes jsem proto vyvolal další jednání se zástupci firmy Amazon a CTP a také předsedy klubů politických stran zastoupených v Zastupitelstvu města Brna. Po tomto jednání se mi podařilo přesvědčit radní města Brna ke schválení záměru pronájmu a budoucího prodeje pozemku, které je možné vnímat jako první krok k budoucí spolupráci s firmou Amazon. Dále svolám mimořádné zasedání Zastupitelstva města Brna, kde by dle mého názoru měli všichni zastupitelé definitivně rozhodnout o působení či nepůsobení této firmy v našem městě.

Jsem přesvědčen, že můj názor na tuto věc je nejen dostatečně srozumitelný, ale že jej svými jasnými kroky také konkrétně naplňuji. Jako primátor města Brna jsem dle mého názoru vyčerpal všechny možnosti a nyní již bude záležet na názoru a zejména hlasování každého jednotlivého zastupitele města Brna.

Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Roman Onderka - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu