Profant (Piráti): Spoléhat na rozdělování dotací není efektivní

25.07.2021 14:49

Komentář na facebookovém profilu k výraznějšímu oddělení státní správy a samosprávy obcí

Profant (Piráti): Spoléhat na rozdělování dotací není efektivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Profant

Tak si to shrňme. V Česku je zhruba 6250 obcí nejrůznější velikosti, od maličkých vesniček po velká města. Každá je unikátní. Stát se ale k nim ale chová macešsky, neváhá jim sahat na příjmy a zároveň po nich chce stále více byrokracie. Obce ani kraje v současné době nemají stabilní finanční rámec pro rozvoj.

Chceme, aby to bylo jinak. I když je náš systém komplikovaný a nákladný, je projevem vysoké úrovně demokracie. Současný systém umožňuje participovat na místní a regionální správě věcí veřejných v míře, která není ani jinde v Evropě samozřejmá. To je samozřejmě dobře. Co ale dobře není, je to, že na malé obce je kladena velká administrativa a musí plnit náročné úkoly v přenesené působnosti. V některých obcích nejsou třeba žádní uvolnění představitelé a funkci starosty vykonává někdo takzvaně po práci, o víkendech a po večerech.

Za poslední rok a půl, kdy žijeme v pandemii, se ukázalo, že stát nezajišťuje dostatečně stabilní finanční rámec pro rozvoj obcí a krajů. Spoléhat se tolik na státem organizované rozdělování dotací není efektivní cesta, ačkoli zvláště pro nejmenší obce musí být dotační programy zachovány.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Jasně, a teď řešení. Po diskuzi s mnohými starosty a starostkami navrhneme přizpůsobení obecních zřízení včetně volebního systému jednotlivým typům obcí a posílení forem meziobecní spolupráce. Nebudeme obce slučovat, ale propojovat na základě dobrovolnosti. Na všech úrovních budou přítomny prvky přímé demokracie. Byrokracii odbouráme i digitalizací. Státní správu z pohledu občana výrazněji oddělíme od samosprávy.

Zabezpečíme udžitelné financování krajů a obcí, zachováme účelné dotace. Jinak raději pošleme peníze přímo do krajských a obecních rozpočtů – samosprávy nejlépe vědí, kam peníze nasměrovat. Prozkoumáme možnosti posílení vlastních příjmů obcí. Nechceme, aby se z dotací platily třeba linky na tousty. To rozvoji obcí nic nepřinese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…