Prokop (ANO): Obec jako realitní kancelář

19.05.2022 6:37

Milí Pražané, když radní Adam Zábranský - pražský radní zhruba před rokem ohlašoval založení Městské nájemní agentury, moc nadějí jsem do projektu nevkládal.

Prokop (ANO): Obec jako realitní kancelář
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Moje skepse se ukázala jako opodstatněná – “městská realitka” k dnešnímu dni zprostředkovala pronájem pouhých 21 bytů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš však přesto považuje tento nápad za natolik nosný, že by jej rád realizoval i v dalších městech a obcích. Návrh zákona, podle kterého by se samosprávy mohly zhostit role realitního makléře a pronajímat soukromé byty lidem v bytové nouzi a dalším zájemcům o bydlení, resort ministra Bartoše připravuje ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Projekt, od nějž si ministr Bartoš slibuje zvýšení dostupnosti bydlení, se pochopitelně nesetkává s příliš kladnými ohlasy. Svaz měst a obcí se k jeho plánům staví zdráhavě a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová navíc upozorňuje na možná rizika. V případě, že by se z nájemníka stal neplatič, by smluvně garantovaný příjem z nájmu musela pronajímateli vyplácet přímo obec.

Diskutabilní je také návratnost celého podniku. Jsem přesvědčen, že lidské kapacity i finanční prostředky, vložené do přípravy zákona i následného chodu obecních nájemních agentur, lze vynaložit mnohem efektivněji a smysluplněji. To ostatně dokazuje i náš pražský pilotní projekt.

Jaký názor máte na koncept obecních nájemních agentur vy? Svěřili byste jí pronájem své nemovitosti, nebo byste službu využili jako zájemci o bydlení?

Článek byl převzat z Profilu Ing. Ondřej Prokop

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gawlas (ČSSD): Bruselská tzv. podpora jádra = absurdní kocourkov

15:14 Gawlas (ČSSD): Bruselská tzv. podpora jádra = absurdní kocourkov

Dostavba dalších bloků v Dukovanech a Temelíně podle bruselského diktátu je ekonomický nesmysl.