Řápková (ODS): O domovském právu jsem vůbec nemluvila

18.02.2011 12:00

V České republice není zavedeno domovské právo a já jsem o něm na "Setkání měst a obcí" nejen nemluvila, ale ani jsem o něm nikdy neuvažovala.

Řápková (ODS): O domovském právu jsem vůbec nemluvila

V České republice není zavedeno domovské právo a já jsem o něm na "Setkání měst a obcí" nejen nemluvila, ale ani jsem o něm nikdy neuvažovala. Můj návrh zavedení nové sankce zákaz pobytu s domovským právem tedy rozhodně nesouvisí. Obec musí mít v ruce účinný nástroj, aby mohla například řešit prostitutky, které se pohybují "na trase".

To, že obec prostřednictvím správního orgánu zakáže pobyt této prostitutce v místě, kde prostituci provozuje nebo odchytává klienty, vůbec nesouvisí s jejím skutečným či trvalým bydlištěm.

Správní orgán bude moci zakázat pobyt i na území celé obce osobě (max. na jeden rok), která se opakovaně dopouští přestupků proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a majetku (krádeže a ničení majetku). Tito však vůbec nemusí bydlet v dané obci, jen tam jezdí páchat přestupky (například krást apod.). Budou se prostě pohybovat - bydlet po dobu jednoho roku jinde než v obci, pro kterou zákaz pobytu platí. Ostře odmítám tvrzení, že na konferenci v Novém Bydžově jsme se shodli na institutu domovského práva. Tento návrh padl pouze z úst paní starostky Janáčkové, resp. jejího kolegy, který tam vystupoval.

Nerozumím tedy tomu, proč jsou různí odborníci dotazováni, aby se vyjadřovali k mému návrhu v souvislosti s domovským právem, když já jej nejenže vůbec nepřipravuji, ale navíc jsem přesvědčena o tom, že v dnešní době není jeho zavedení vůbec reálné.

Mgr. Ing. Ivana Řápková, poslankyně PČR, zastupitelka statutárního města

Publikováno v Lidových novinách

Více:
Města žádají vládu, aby mohla problémové Romy vyhostit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…