Rouček (ČSSD): Budování demokracie musí zůstat v arabském a muslimském vlastnictví

13.05.2011 10:39

Pomoc EU demokratizačnímu procesu v arabském světě nesmí mít podobu vměšování.

Rouček (ČSSD): Budování demokracie musí zůstat v arabském a muslimském vlastnictví

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec za ČSSD Libor Rouček dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku podpořil proces politické a demokratické emancipace v severní Africe a na Blízkém východě. Ve svém projevu v plénu Parlamentu současný vývoj v arabském a muslimském světě označil za "Pražské arabské jaro".

Podle českého europoslance je nejen v politickém a bezpečnostním zájmu Evropské unie, ale především také "naší morální povinností našim arabským přátelům v jejich emancipačním úsilí všestranně pomoci. Hodnoty, za které bojují, jsou totiž také našimi hodnotami", zdůraznil Rouček a pokračoval: "Mladí lidé od Tuniska, přes Egypt, Sýrii, Jemen až po Bahrajn požadují více svobod, více demokracie, více lidských práv. Úspěšné naplnění a uplatňování těchto hodnot je pak také základním předpokladem k trvalému míru, stabilitě, rozvoji a prosperitě."

Zároveň však varoval předtím, že pomoc a podpora Evropské unie i celého mezinárodního společenství nesmí vzbudit dojem vměšování: "Budování občanské společnosti, demokracie a právního státu musí zůstat v arabském a muslimském vlastnictví", prohlásil Libor Rouček v narážce na citlivé vnímání této otázky v arabském světě. Příkladem může být Sýrie, kde - navzdory krveprolití a použití brutální síly ze strany vládnoucího režimu - je většina opozice i veřejnosti proti vměšování ze zahraničí.

Roučkovo vystoupení bylo dnes jediným českým příspěvkem do strategické debaty o směřování společné zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky EU, kterou europoslanci vedli s Vysokou představitelkou EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonovou. Kromě aktuální situace v arabském světě europoslanci zaměřili svou pozornost na otázky, jako jsou např. budoucí role rodící se evropské diplomacie, energetická bezpečnost, situace v Íránu a Afghánistánu, role Číny a Ruska či vztahy Evropské unie a NATO.

Dr. Libor Rouček patří mezi přední odborníky české sociální demokracie na zahraniční politiku. Jako místopředseda EP má ve svém portfoliu evropskou politiku východního sousedství či multilaterální shromáždění v oblasti bezpečnostní politiky. Evropský parlament pak zastupuje navenek vůči regionům Asie, Afriky, Karibiku a Tichomoří. V minulém volebním období působil jak 1. místopředseda Zahraničního výboru v EP.

Více:
Češi se bojí revolucí v arabských zemích, tvrdí STEM

##PROFIL 3347##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Liborroucek.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…