Rozvoral (SPD): Podali jsme ústavní stížnost kvůli pandemickému zákonu!

08.03.2022 22:33

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Podali jsme ústavní stížnost kvůli pandemickému zákonu!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé, toto je aktuální politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ve kterém informujeme, že podporujeme nalezení východiska, které umožní zajištění bezpečí, stability v celém regionu východní Evropy včetně ukončení ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. V České republice je od počátku rusko-ukrajinského válečného konfliktu k dnešnímu dni odhadem okolo 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a počet nadále stoupá. Považujeme vyhlášení nouzového stavu v této situaci za účelové a neadekvátní. Situaci s ukrajinskými uprchlíky lze zvládat v rámci krizového zákona. Vláda Petra Fialy (ODS) není schopna řešit extrémní zdražování energií. Odmítáme Green Deal EU a emisní povolenky. Vláda neřeší zdražování pohonných hmot. Vyzýváme vládu, aby zajistila jejich zlevnění. Podali jsme ústavní stížnost kvůli pandemickému zákonu. Vládní blokování vybraných webů je protiústavní i protizákonné. Akce této vlády svědčí o jejím směřování k totalitě.

1. Podporujeme nalezení východiska, které umožní zajištění bezpečí, stability v celém regionu východní Evropy včetně ukončení ozbrojeného konfliktu.

Rusko a Ukrajina se minulý týden dohodly na dočasném příměří v některých místech a otevření několika humanitárních koridorů. Vyplynulo to ze závěrů jednání mezi vysokými představiteli Ruska a Ukrajiny, které proběhlo minulý týden, přičemž dalším prostředníkem ve vyjednávání bude Izrael. Podporujeme nalezení východiska, které umožní zajištění bezpečí a stability v celém regionu a ukončení ozbrojeného konfliktu. Hnutí SPD odmítá všechny formy invaze a agrese bez výjimky a odmítá rovněž akce, které vedou k narušení bezpečnostní rovnováhy. Ohledně vývozu zbraní, hnutí SPD považuje za rozumný přístup Polska, které sdělilo, že nebude na Ukrajinu posílat ani zbraně ani vojáky, protože musí počítat s tím, že je budou potřebovat sami. Chceme mír, a nikoliv válku. Je potřeba připravit investiční projekty související s obnovou válkou zničené ukrajinské infrastruktury, které budeme schopni po ukončení konfliktu na Ukrajině nabídnout prostřednictvím ekonomické diplomacie.

2. V České republice je od počátku rusko-ukrajinského válečného konfliktu k dnešnímu dni odhadem okolo 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a počet nadále stoupá.

V České republice je od počátku rusko-ukrajinského válečného konfliktu k dnešnímu dni odhadem okolo 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a počet nadále stoupá. Hnutí SPD podporuje materiální a humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům na nezbytnou dobu. Podle vyjádření jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) z minulého týdne je ale řada uprchlíků bez cestovních pasů a také negramotných. Zároveň zaznamenáváme velké množství zpráv od našich občanů, kteří mají v souvislosti s touto velmi početnou uprchlickou vlnou obavy o udržitelnost našeho zdravotního systému, situaci na pracovním trhu, bezpečnost a zdražování. Ze strany vlády Petra Fialy (ODS) i ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) stále chybí, přes opakované výzvy, informace o plánu, jakým konkrétním způsobem chce vláda tyto klíčové oblasti řešit a nebyl narušen sociální smír v naší republice. Navíc, vláda minulý měsíc odsouhlasila škrtnutí 14 miliard korun pro zdravotní pojišťovny, což zhorší dostupnost zdravotní péče. S tím hnutí SPD nesouhlasí.

3. Považujeme vyhlášení nouzového stavu za účelové a neadekvátní. Situaci s ukrajinskými uprchlíky lze zvládat v rámci krizového zákona.

Vláda minulou středu oznámila, že s účinností od pátku 4. března 2022 vyhlásí na dobu třiceti dnů nouzový stav. Jako důvod uvedla souvislosti se zvládáním náporu uprchlíků v důsledku konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Zároveň ale vláda doplnila, že nám v současné době žádné vojenské nebezpečí nehrozí. Jsme v SPD přesvědčeni, že současnou situaci lze řešit jinými nástroji platné krizové legislativy a považujeme vyhlášení nouzového stavu v této situaci za účelové a neadekvátní. Nouzový stav umožňuje vládě mj. provádět nákupy bez výběrových řízení. Přitom existují klasické a mnohem mírnější nástroje krizové legislativy, např. krizový zákon, který umožňuje vládě a hejtmanům mj. vyhlašovat na území krajů stav nebezpečí. I podle tohoto zákona mohou hejtmani nařizovat pracovní povinnost a v rámci integrovaného záchranného systému mohou být vyžádány na pomoc i síly a prostředky armády.

4. Vláda Petra Fialy (ODS) není schopna řešit extrémní zdražování energií. Odmítáme Green Deal EU a emisní povolenky.

Znovu se potvrzuje, že vláda není schopna řešit rostoucí inflaci a drakonicky rostoucí ceny energií, pohonných hmot i zdražování potravin a bydlení pro naše občany a firmy. Cena plynu na burze překonala minulý týden 200 euro za megawatthodinu (MWh), přitom před rokem stála 1 MWh celkem 17 euro. Současná koaliční vláda „SPOLU" (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN opožděně až nyní hovoří o potřebě změn v energetické koncepci a potřebě navyšování kapacity a naplnění zásobníků plynu pro doby výpadků při očekávané energetické krizi. Česká Fialova vláda jako jediná země v rámci V4 dosud nepředstavila, ani nerealizovala žádný plán zlevnění cen energií, potravin či pohonných hmot pro občany. Odmítáme nerealistický plán Green Deal (Zelený úděl) prosazovaný EU. Stamiliardové prostředky je nyní nutné věnovat na posílení naší energetické soběstačnosti a bezpečnosti. Je velkým štěstím, že je pouze mírná zima a občané v rodinných domech a na vesnicích mají stále možnost přitápět si kamny na tuhá paliva. Jasně odmítáme systém obchodování s emisními povolenkami prosazený v EU, který tlačí ceny energií nahoru. Česká republika musí odstoupit od obchodování s energiemi na energetické burze v Lipsku. Mimochodem, premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden v průběhu interpelací ve Sněmovně řekl, že v případě jaderného výbuchu máme na našem území k dispozici pouhých cca 6 tisíc bunkrů pro 250 tisíc obyvatel. Již ale neřekl, že z nich je plně funkčních pouze 1300. Je evidentní, že stát není na krize všeobecně připraven, a dochází tak na naše slova.

5. Vláda neřeší zdražování pohonných hmot. Vyzýváme vládu, aby zajistila jejich zlevnění.

Ceny pohonných hmot stouply zatím v důsledku obchodních spekulací jenom za poslední týden na některých místech na 50 korun na litr z předcházejících 35 korun a budou se dále zvyšovat i v důsledku realizace Green Dealu EU (Zelený úděl). Zatímco se vláda Petra Fialy nevzchopila k žádné užitečné akci, Polsko snížilo od začátku února DPH z pohonných hmot z 23 na 8 procent a Maďarsko stanovilo maximální možnou cenu zhruba na 33 korun za litr. Stejně tak česká vláda neřeší, na rozdíl od vlád ostatních zemí v rámci V4, drahé ceny energií, potravin a bydlení. Na nečinnost vlády doslova doplácí ze svých peněženek všichni naši občané. Před volbami tvrdily opakovaně strany koalice „SPOLU" (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN, že jsou na vládnutí připraveny. Potvrzuje se, že to byly pouze lživé sliby voličům. Vyzýváme současnou vládu, aby začala tyto věci, které pálí naše občany, konečně řešit. Je to její povinnost vůči občanům. Vláda ČR má k dispozici regulační nástroje podobně jako Polsko anebo Maďarsko, ale nekoná. Vláda Petra Fialy (ODS) není schopna řídit stát a nechá se pouze vléci sledem událostí, na které reaguje pozdě, špatně anebo vůbec, a proto by měla podat demisi. To je názor SPD.

6. Podali jsme ústavní stížnost kvůli pandemickému zákonu.

Poslanecký klub SPD minulý týden shromáždil s poslanci hnutí ANO dohromady 41 potřebných podpisů na podání ústavní stížnosti na zrušení pandemického zákona k Ústavnímu soudu. Jsme přesvědčeni, že zákon neměl být projednáván ve stavu legislativní nouze, dále že tímto zákonem dochází k porušování základních práv a svobod občanů zaručených Ústavou ČR a Listinou základních práv a svobod a také že došlo ze strany místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) k porušení jednacího řádu Sněmovny při řízení schůze.

7. Vládní blokování vybraných webů je protiústavní i protizákonné. Akce této vlády svědčí o jejím směřování k totalitě.

Na základě nátlaku vlády zablokovalo v pátek 25. února 2022 internetové sdružení CZ.NIC, které je provozovatelem registru domén s českou národní koncovkou .cz, několik domén. Jde například o web Protiproud blízkého spolupracovníka exprezidenta Václava Klause Petra Hájka, web Prvnízprávy, kde pravidelně publikoval názory signatář Charty 77, disident, politický vězeň, exministr a poslanec SPD Jaroslav Bašta a web Nová republika, který provozuje europoslanec SPD, bývalý ministr zdravotnictví a ředitel psychiatrické léčebny v Bohnicích MUDr. Ivan David. Toto protiústavní jednání vlády byly „odůvodněno" tím, že jsou tyto weby „dezinformační“ a nepravdivou záminkou, že „Česká republika" je ve válce. Ve válečném stavu nejsme a ani aktuální situace na Ukrajině nedává současnému kabinetu právo podnikat opatření mimo právní a ústavní rámec. Pro takové jednání nemá vláda zákonné zmocnění. Akce této vlády svědčí o jejím směřování k totalitě. Lehkost, s níž zmizelo z českého webu několik médií, je z principiálního pohledu strašidelná a hnutí SPD se kategoricky ohrazuje proti tomuto postupu. Žádný zákon nedefinuje „dezinformaci" a není ani pravdou, že jsou zmiňované weby financované z Ruska, jak lživě, a dokonce v televizním vysílání tvrdil premiér Fiala. Lidé, nechť si sami rozhodnou, co chtějí či nechtějí číst, poslouchat nebo sledovat. V minulosti se pálily knihy, teď vláda v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která je součástí Ústavy ČR, vypíná weby. Zásadně odmítáme cenzuru. V zemi, v níž je povolen jediný „správný názor", nelze oficiálním zprávám věřit.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Danuše Nerudová je konzistentní

8:05 Nacher (ANO): Danuše Nerudová je konzistentní

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k problému Danuše Nerudové s publikací v predátorskýc…