Rozvoral (SPD): Kytičku, mou úctu a lásku všem ženám k dnešnímu MDŽ!

08.03.2022 10:29

Mezinárodní den žen, který je u nás používán pod zkratkou MDŽ, připadající na 8. březen, by nám měl každoročně připomínat mnohaletý mezinárodní boj za ženská práva a za rovnoprávnost mužů a žen.

Rozvoral (SPD): Kytičku, mou úctu a lásku všem ženám k dnešnímu MDŽ!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

V hnutí SPD si práce žen vážíme. Naše úsilí je vedeno cílem, utvářet v naší zemi takové prostředí, aby se zde všechny ženy cítily co nejlépe, podílely se na fungování vícegeneračních rodin a bezpečně a s láskou vychovávaly děti. Vnímáme rodinu, kterou tvoří muž a žena, mající stejná práva a povinnosti, za základ prosperujícího státu. Na ženy pak připadá nejdůležitější a nejtěžší úkol, kterým je rození a výchova dětí, neboť to je základní předpoklad fungování našeho státu v budoucnu. Naše děti jsou zárukou, že bude dostatek financí na důchody pro naše seniory i v příštích desetiletích.

V této souvislosti zmíním, že hnutí SPD podalo v Poslanecké sněmovně několik návrhů změn upravující výši důchodů, viz např. zabezpečení důstojného garantovaného minimálního důchodu. Jsou to právě seniorky, které pobírají nejnižší důchody v České republice, a to chceme změnit. V rámci našeho programu nabízíme také různé formy podpory pro mladé rodiny. Též si dovolím zmínit, že v hnutí SPD si vážíme všech profesí, které ženy vykonávají, ať už se jedná o zdravotní sestry, lékařky, učitelky, sociální pracovnice. Ženy dnes vykonávají i takové profese, které byly dříve doménou mužů. Velké zastoupení žen dnes najdeme i v bezpečnostních sborech (např. v Policii ČR). V Armádě České republiky působí přes tři tisíce žen, od vojínek až po generálku. Tyto všechny ženy také prokázaly velké nasazení během zajišťování úkolů v rámci koronavirové krize, a proto jim patří velké poděkování a uznání.

Mezinárodní boj za ženská práva má svůj původ v době sociálních krizí a příprav států na nadcházející první světovou válku. V této době se začaly ženy zasazovat o svá práva a pronikat tak do veřejného života. Počátek můžeme spatřovat v roce 1907, kdy se konal první mezinárodní sjezd socialistických žen ve Stuttgartu. Právě zde padl návrh, aby se ženy určitý den v roce scházely a požadovaly volební právo. Této konference se účastnilo téměř 60 delegátek z 15 zemí. Důvodem, proč se měly ženy v boji za svá práva scházet v jeden určitý den, byla snaha upozornit na tuto problematiku širokou veřejnost, jak ženy, tak také muže. V roce 1908 se pak sešlo několik tisíc žen a pochodovalo ulicemi v New Yorku. Demonstrovaly za zkrácení pracovní doby, zvýšení mezd, volební právo a za politická a hospodářská práva pro ženy. Od tohoto roku se pak ve Spojených státech začal slavit poslední únorovou neděli „Národní den žen“. V Evropě byl Den žen zaveden o dva roky později, v roce 1910, na druhé mezinárodní konferenci socialistických žen v Kodani, na návrh Clary Zetkinové, německé socialistky a zakladatelky dělnického ženského hnutí. Datum 8. března se ustálilo až po první světové válce, zejména pod vlivem velké demonstrace v Petrohradě roku 1917. OSN byl oficiálně uznán MDŽ v roce 1975.

Hnutí SPD podporuje klasickou rodinu, kde slečna, žena, matka, babička či prababička má nezastupitelné místo a zaslouží si veškerou pozornost. K jejich svátku přeji všem zdraví, štěstí a lásku. Milé ženy, chováme k Vám velkou úctu a respekt.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…