Rusnok: Chceme pokračovat ve zlepšení čerpání eurofondů

30.10.2013 18:13

Předseda vlády Jiří Rusnok po jednání vlády řekl, že jeho kabinet do příchodu nové vlády chce prosadit státní rozpočet, zlepšit čerpání eurofondů a připravit zákon o státní službě.

Rusnok: Chceme pokračovat ve zlepšení čerpání eurofondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

„Situace je taková, že my jsme stále povinováni plnit své ústavní povinnosti a to budeme vykonávat i nadále,“ řekl premiér. „Budeme dbát o to, aby všechny naléhavé záležitosti ve státě byly dál plněny a rozhodovány i když víme, že náš mandát je časově omezen. Situace z hlediska formování nové koalice je nepřehledná. Chtěl bych občany uklidnit, aby nepodléhali vřavě, která se děje, tak to prostě bývá v některých mladých demokraciích,“ řekl Jiří Rusnok.

Prosadit chce vláda v nové Poslanecké sněmovně státní rozpočet, za mimořádně důležité považuje premiér pokračování v aktivitách, které se týkají evropských fondů ať již ve stávajících, tak v přípravě na další programovací období. „Pokud se objeví nějaké akutní záležitosti, které budeme muset rozhodnout, tak se jim nebráním,“ doplnil předseda vlády.

Vláda připraví i věci, které bude muset dotáhnout nová vláda. „Nejviditelnější je otázka státních úředníků a státní služby. Pokusíme se připravit akční plán, protože Evropská komise se nespokojí s tím, že se Poslanecká sněmovna bude zabývat tímto zákonem, to je málo. Chceme předpřipravit tento návrh a informovat případně i Evropskou komisi,“ řekl premiér.

Ministři v demisi budou uvážlivě sahat k personálním změnám

Podle premiéra by bylo dobře nedémonizovat personální změny této vlády. „Dnes jsme projednávali zprávu o činnosti BIS v loňském roce a vzhledem k těm informacím, tak by možná těch personálních kroků mělo být více, to ale nepředjímám a nic takového si nepřeji. Ministři budou uvážlivě sahat k personálním změnám, pokud k takovým dojde,“ dodal premiér Jiří Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.