Scheinherr (Praha sobě): Stanice metra Jiřího z Poděbrad bude bezbariérová

21.12.2021 5:34 | Tisková zpráva

Tři eskalátory, které budou vyměněny při rekonstrukci stanice metra Jiřího z Poděbrad, budou zaplaceny z evropských peněz díky Operačnímu programu Praha – pól růstu ČR. Pražští radní schválili uvolnění téměř 100 milionů korun. Oprava přispěje k energetické úspornosti objektu, zvýšení bezpečnosti a k plynulosti provozu. Materiál bude ještě schvalovat zastupitelstvo hlavního města.

Scheinherr (Praha sobě): Stanice metra Jiřího z Poděbrad bude bezbariérová
Foto: Hana Brožková
Popisek: Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy

Pražští radní dnes odsouhlasili poskytnutí dotace v rámci 33. výzvy Operačního programu Praha – pól růstu ČR v celkové výši 99 631 828 korun na výměnu pohyblivých schodů při rekonstrukci stanice metra Jiřího z Poděbrad. Žadatelem je městská společnost Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP), která stanici metra nyní rekonstruuje.

“Tři stávající eskalátory ve stanici Jiřího z Poděbrad vedoucí z nástupiště do vestibulu jsou už zastaralé. Díky vyjednaným penězům z Evropské unie dojde k jejich výměně za nové eskalátory, které nejen zvýší bezpečnost cestujících včetně dětí a plynulost provozu, ale také sníží energetickou náročnost, náklady na provoz a dopady na životní prostředí,” říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

“Proměnu náměstí Jiřího z Poděbrad jsme zahájili letos v září novými přechody v jižnímu cípu, aby lidé nemuseli bloudit v podchodech. Nyní pracujeme na kompletní rekonstrukci stanice metra a vestibulů. Nově bude stanice Jiřího z Poděbrad bezbariérová, již nyní probíhá ražba šachty pro výtahy,“ říká náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí

Opraveny budou také průsaky a další části stanice. Ve stanici bude nové úspornější osvětlení, rozvody či vzduchotechnika. Opravy vyjdou dohromady na 1,29 miliardy korun. DPP očekává ukončení prací ke konci února 2024.

Kromě opravy stanice metra dojde v budoucnu i k rekonstrukci veřejného prostoru na stejnojmenném náměstí Jiřího z Poděbrad. Se stavebními pracemi by se mělo začít příští rok, a i v tomto případě se plánuje využití prostředků z Evropské unie, které si Praha vyjednala na rekonstrukci veřejných prostranství.

Celkem z Evropského fondu pro regionální rozvoj do budoucna poputuje do hl. m. Prahy až 3,5 miliardy korun z Integrovaného regionálního operačního programu na rozvoj veřejných prostranství, digitalizaci veřejné správy a e-government, nízkoemisní městskou mobilitu a modernizaci středních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…