Schwarzenberg: Pomník Jana Husa byl postaven, aby vedl s Mariánským sloupem dialog

03.02.2020 22:33

Komentář na facebookovém profilu k obnovení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze

Schwarzenberg: Pomník Jana Husa byl postaven, aby vedl s Mariánským sloupem dialog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Stržení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí před více než sto lety byl barbarský čin. Ale byl to především omyl. Lidé tento sloup chápali jako symbol habsburského triumfu na Bílé hoře, ovšem ve skutečnosti byl postaven jako poděkování za úspěšnou obranu Starého Města pražského proti Švédům. Jako známo, Švédové dobyli Malou Stranu a Hradčany, odvezli největší poklady, které tam Rudolf II. nashromáždil, jako Wulfilovu bibli, Codex Gigas, sochy z Valdštejnské zahrady a jiné vzácnosti. Staré město se tehdy ubránilo nejenom díky císařským vojákům, ale i studentům a také podstatné pomoci pražských židů, kteří za to dostali prapor. Mariánský sloup by postaven jako dík za toto všechno.

Mezitím se, jak se to často u nás děje, odmítavá část obyvatel opírá o ten omyl, že to byl symbol habsburské nadvlády a že stál v opozici proti Husovu pomníku. Přitom pomník Jana Husa by, postaven později právě aby, abych tak řekl, vedl s Mariánským sloupem dialog. A bylo to tak správné, neboť mistr Jan Hus by ctitel Panny Marie. Ale to už dnes nikdo neví.

Já neznám kvalitu nového díla, ale obdivuji odvahu sochaře Petra Váni z Karlíku a jeho kolegů, kteří se do té práce dali, aniž by měli zaručeno, že jim za to někdo zaplatí. Já bych byl ale rád, kdyby se Mariánský sloup obnovil. Byl by to pro mě symbol smíření naší republiky s katolickou církví, neboť po pravdě řečeno, počátek Československa byl poznamenán dosti protikatolickými náladami a výroky, které dodnes někteří věřící cítí jako křivdu. Pražským radním, kteří se usnesli, že Mariánský sloup bude vztyčen ať žehná Panna Marie i mistr Jan. A buďme vděční všem, kteří tomu pomohli.

P.S. Bylo několikrát zmíněno, že předlohou byl vídeňský Sloup Nejsvětější trojice. To je ovšem morový sloup. Je to neméně krásné barokní dílo, které je ovšem také pomník české státnosti. Protože na jedné straně jsou atributy zemí koruny Svatováclavské, nejen českého království, nýbrž také samozřejmě Moravy, Slezska a Lužice. Pokud jdete okolo vídeňského sloupu, můžete přímo z chodníku českého lva vidět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.