Seďa (ČSSD): To se to kritizuje bez vládní odpovědnosti

08.08.2014 17:40

Je logické a legitimní, že opoziční KSČM útočí proti konkurenčním sociálním demokratům. Ono se to totiž velmi jednoduše kritizuje bez vládní odpovědnosti, kterou vlastně komunisté ani nechtějí. Protože jejich podpora je právě založena na sbírání protestních hlasů. A je opravdu jedno, zda se jedná o vládu vedenou ČSSD či ODS. Předseda KSČM Vojtěch Filip se ve svém článku s názvem Proč ČSSD hraje opět falešnou hru s občany? poukazuje mimo jiné na vznik vládní koalice v roce 2002.

Seďa (ČSSD): To se to kritizuje bez vládní odpovědnosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Tehdy ČSSD vytvořila 101 koalici s KDU-ČSL a Unií svobody. Ano, tehdy byla možnost vytvořit menšinovou vládu sociální demokracie za podpory komunistů, tak jak to navrhoval Miloš Zeman. Ale tato možnost skýtala řadu problémů. Ovšem nejprve chci jako účastník této koalice připomenout, že již před volbami budoucí premiér Vladimír Špidla jasně deklaroval spolupráci s Lidovci a dalšími programově spřízněnými stranami. Pan předseda Filip má samozřejmě pravdu, že velká většina sociálních, zdravotních či ekonomických témat mají v programech obou stran podobná řešení. Nicméně tak jako vždy jaksi pozapomněl, že v otázkách zahraničně politických či obranných je těch rozdílů mezi sociálními demokraty a komunisty mnoho. Například ve vztahu k našemu členství v Evropské unii či společné obraně v rámci Severoatlantické aliance. Takže menšinová vláda by fungovala, ale pouze za předpokladu ústupků právě v těchto oblastech. A to si žádná demokratická strana v naší zemi nemůže dovolit. Proto mimo jiné nebyla zvolena tato varianta řešení koaliční spolupráce.

Co se týká služebního zákona. Dnes vytýká KSČM dohodu s pravicovými ODS a TOP 09 na změnách v návrhu zákona. Přitom sama odmítá přijmout jakýchkoliv zákon, protože odpolitizování státní správy bylo, je a bude komunistům proti srsti. Já osobně a to musím přiznat, nejsem příznivcem takto zvoleného kompromisu, ale na druhou stranu, pokud chceme mít v zemi služební zákon, pak je nutno odbrzdit zastavený legislativní proces. Ano, v záloze je stále původní znění zákona, ale to by přineslo obrovské finanční požadavky na státní rozpočet a stejně by hrozilo, že by EU k jeho znění měla výhrady. Takže rozdíl mezi ČSSD a KSČM je právě v tom, že sociální demokraté mají největší zodpovědnost za vládu této země, zatímco komunisté v klidu a míru plní svoji opoziční kritickou roli.Tu jim mimo jiné nikdo nebere. Opět připomenu, že to byla ČSSD, která navzdory pravici prosadila V.Filipa za místopředsedu poslanecké sněmovny. A tím důvodem bylo poměrné zastoupení politických stran na základě výsledků voleb.

Pokud chce pan předseda ČSSD odpověď na svoji předkládanou otázku, pak musím říci že ČSSD hraje s občany poctivou hru. Na základě výsledků voleb sestavila většinovou vládu, která hodlá prosadit většinu z volebního programu sociální demokracie. To, že například omezení církevních restitucí se nedaří prosadit v koalici není vinou ČSSD. Ta se od samého vzniku vlády snaží, navzdory volebním slibům ANO 2011 či velmi divné hře Lidovců. Ale bez dohody s katolickou církví to opravdu nepůjde, pokud budeme vycházet z právního řádu České republiky. A tady je také rozdíl mezi KSČM a ČSSD. Komunisté totiž v řadě svých návrhů jdou na hranici či dokonce za hranici ústavního pořádku ČR. Není jim cizí vyvlastnění soukromého majetku či populistický návrh referenda, který vůbec nic neřeší.

ČSSD je si vědoma možné spolupráce s opozičními komunisty na řešení problémů dneška. Tak jako je si vědoma své vládní odpovědnosti za plnění programového prohlášení a svého volebního programu. A jako zodpovědná politická strana svůj slib daný voličům dodrží. Dlouhodobým cílem je boj s nezaměstnaností a zvýšení životní úrovně většiny občanů. Návrat na trajektorii hospodářského růstu, z něhož lze financovat důchody, platy státních zaměstnanců, sociální pomoc potřebným a kvalitní zdravotní péči, je nutno podpořit aktivní vládní politikou a veřejnými investicemi. Tohle vše vláda pod vedením ČSSD dělá a bude dělat. A to navzdory kritice z pravicové či levicové opozice, KSČM nevyjímaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…