K odhlasování dnešního usnesení Evropského parlamentu je vedly nedávné potravinové skandály, ale i rostoucí očekávání spotřebitelů ohledně poskytovaných informací. Podle Evropské spotřebitelské organizace (BEUC) totiž až 70 % lidí považuje uvedení země původu za hlavní faktor při výběru potravin, zejména masa.
„Usnesení Evropského parlamentu jsem podpořila. Legislativa pro podrobné označování hovězího masa existuje již přes deset let a spotřebitelé, i s ohledem na nedávné podvody v potravinářském řetězci, požadují podrobné informace i u dalších druhů mas,“ vysvětluje europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.
Do budoucna by tedy i ostatní druhy mas měly obsahovat označení země narození, země chovu a země porážky – v souladu s požadavky, které již nyní mají splňovat etikety na mase hovězím. Zmizet by měly veškeré výjimky ohledně informací uváděných na obalech mletého masa.
„V neposlední řadě je potřeba připomenout, že označení ‚vyrobeno v EU‘ si doposud nezískalo důvěru evropských spotřebitelů. Jsem přesvědčena, že spotřebitelé žádají na první pohled srozumitelné a především pravdivé informace, a mají na ně plné právo,“ dodala poslankyně.
MUDr. Olga Sehnalová, MBA
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: cssd.cz