Senátor Čunek: Slouží ČT opravdu všem, nebo některým nadbíhá?

22.07.2021 13:52

Projev na 14. schůzi Senátu dne 21. 7. 2021 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 242/2016 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů

Senátor Čunek: Slouží ČT opravdu všem, nebo některým nadbíhá?
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Vážené kolegyně, kolegové, chtěl bych ubezpečit zcela vážně nejenom kolegu Oberfalzera, ale mnohé jiné, že nejsem přítelem toho, aby v ČR fungovala jenom komerční média. Komerční média už od slova komerční fungují tak, aby dosahovala zisku, ten zisk mohou dosahovat tak, že získávají většinou reklamy. Pak pochopitelně musí sloužit více tomu, kdo jim dá víc peněz, přes reklamu či jakkoliv jinak.

To zmatení jazyků, které probíhá trochu i tady, kdy se někdo ne zcela přesně vyjádří o tom, jestli je to dotace nebo je to snížená sazba nebo cokoliv, základ je v tom, že kdybychom schválili tento zákon bez výjimky, tedy bez výjimky vůči veřejnoprávním médiím, tak budou mít méně peněz. To znamená, že to, že získávají touto aktivitou, tedy tímto pozměňovacím návrhem, více peněz, by se mělo odůvodnit tak, jak jsem řekl.

Přijde mi, že ta diskuse, kterou vnímám ve veřejném prostoru obecně, nakonec ji všichni vidíme, v tom se jí neúčastníme jako Senát, ale Poslanecká sněmovna neustále nějakým způsobem z různých důvodů odmítá dovolit členy rady, tzn. je to výsostně politická věc. Nakonec vidíte, že si berou přestávky atd. Prostě je to politika, kterou jednotlivé strany ingerují do ČT. Z nějakých důvodů. Jsem přesvědčen, že to je právě důležité, vyřešit tyto věci, pak se pochopitelně bavit o tom, kolik nás ta služba má stát, jestli chceme, aby nebyly žádné koncesionářské poplatky a zaplatí si to stát, nebo jestli koncesionářské poplatky naopak mají být takové, aby si koncesionáři zaplatili tu službu, samozřejmě jako veřejnoprávní službu. To znamená, všechny ty otázky, které v případě jiného druhu, teď nemyslím podnikání jenom, ale hospodaření i veřejných subjektů, jako jsou obce, kraje atd., to, co se musí vyjasnit politicky, aby se dohodlo, jaké peníze kam půjdou, tak tady to děláme trochu oklikou. Nakonec jsme to slyšeli, mnozí to přiznali. Já bych raději, abychom směřovali k těm čistým liniím, které nebudou potom, to znamená liniím výjimek, problémů, které jsou, abychom se dohodli, jak to bude. Byť samozřejmě někteří nebudou spokojeni, jiní budou spokojeni, vůbec nechci rozvádět teď tady diskusi o tom, jak já osobně jsem spokojen s ČT, pro koho slouží, komu slouží, jestli opravdu všem nebo některým nadbíhá apod. Ale toto jsou věci, které mají být vyřešeny, a pak mluvit o penězích.

Ta doba pochopitelně, pokud se nemýlí, v tom návrhu je rok 2024, mi připadá nepřiměřeně dlouhá. Ale možná se dočkáme toho, že po volbách třeba některé ty otázky, které jsem tady položil, i směrem ke koncesionářským poplatkům atd., se třeba vyřeší rychleji, a pak ten návrh, který evidentně tady má z mého pohledu asi větší podporu, tak může být... Buď bude zkrácen nebo naopak potom může být prodloužen. Ale jak jsem řekl, chci ubezpečit, že já jsem přesvědčen, že my potřebujeme veřejnoprávní rozhlas a veřejnoprávní televizi, ty věci, které jsem pojmenoval, bychom měli vyřešit, než budeme mluvit o tom, jak bude financováno. Děkuji.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.