Senátor Valenta: Tikající bomba ekonomického úspěchu

05.01.2018 19:03

Komentář na facebookovém profilu k úskalím hospodářského růstu České republiky

Senátor Valenta: Tikající bomba ekonomického úspěchu
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Je to skvělá zpráva. České ekonomice se daří a tento trend by mohl pokračovat také v letošním roce. Nicméně souhlasím s mnohými experty, kteří tvrdí, že vládní garnitura doposud promarnila toto příznivé období k provedení důležitých reforem, které by měly ochránit českou ekonomiku, pracovní místa i růst životní úrovně všech obyvatel v období, kdy se ať už z jakýchkoliv důvodů přestane ekonomice dařit.

Bohužel vládní představitelé minulé i současné vlády jedou na populistické vlně, slibují vyšší důchody, nabírají stále větší množství státních úředníků a vybrané daně spíše spotřebovávají místo toho, aby je proměnili v důležité investice. Navíc svou přehnanou regulační politikou likvidují živnostníky a malé podnikatele, tedy právě ten segment, který na rozdíl od velkých továren a zahraničních montoven není tak náchylný na ekonomické výkyvy. Vždyť právě malé a střední podniky vytváří nejen různorodost produktů a služeb, ale především se podílí z větší části na výkonu české ekonomiky a zaměstnávají dvě třetiny všech pracovníků.

Proto považuji za velmi nešťastné, že vládní politici uvízli v představě, že malé rodinné podnikání je přítěží pro stát i společnost, a proto se jej snaží natolik omezit a svázat pravidly, že jej postupně zcela zadusí, trh se zmonopolizuje a odevzdá do rukou továren a korporací. Tento trend se snažím společně se Stranou soukromníků zastavit a v tomto úsilí budu tvrdošíjně pokračovat i v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…