Senátorka Kovářová: Spotřební daň nemá vůbec existovat. Stát tu není tu od toho, aby vychovával

27.07.2023 15:04 | Komentář

Projev na 14. schůzi Senátu České republiky 27. července k návrhu zákona, kterým se mění zákon o spotřebních daních.

Senátorka Kovářová: Spotřební daň nemá vůbec existovat. Stát tu není tu od toho, aby vychovával
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniela Kovářová

Dobré ráno. Když jsem si přečetla, že do sněmovny jde novela zákona a spotřební dani, tak jsem zajásala, že vláda konečně navrhuje spotřební daň na tichá vína. Pak jsem bohužel zjistila, že chce uspíšit zvýšení spotřební daně z nafty. Tedy z pohonných hmot, na které u nás jezdí 40 % osobních aut a 95 % nákladních aut a autobusů. Co tento zákon znamená? Že se prodraží pohyb, cestování, transport všeho užitečného, veškerého zboží. Tedy změna v průběhu letošního roku dopadne na všechny. Na každého občana, na každého kupujícího i na každého senátora. Pokud schválíme tento zákon, pak změna ceny nafty v průběhu roku způsobí komplikace i mnoha firmám, které své náklady měly rozpočítány v kalkulacích. Teď se do těch kalkulací nevejdou. A rozhodnutí, která učinili ve víře v sazbu daně platnou po celý rok, se najednou naším přičiněním, naším rozhodnutím stanou nerentabilními. Mám ovšem i další důvody, proč tento zákon nepodpořím. Vláda slibovala, že zvyšovat daně nebude. Ať tuhle změnu vysvětluje jakkoliv, prakticky jde o zvýšení daně. A stát má šetřit u sebe. Má rušit agendy, omezovat plýtvání, a nikoliv tahat lidem více peněz z kapes. Oni jsou na tom hůř než stát. Stát si vytiskne další peníze, ale řada lidí u žádné peníze nemá. Takže se ptám pana ministra, jakou agendu dnes předkládá ke zrušení? Jakou instituci navrhuje zrušit? Ve které rozpočtové kapitole navrhuje škrty? Čekám na to už 8 měsíců.

Podívejme se na program dnešního pléna. Většina bodů přináší přímé nebo nepřímé nároky na veřejné finance. A konečně pro své ne mám důvod nejpodstatnější. Spotřební daň nemá vůbec existovat. Protože jejím původním účelem – pamatujete si? je regulovat spotřebu. Tu špatnou spotřebu. Spotřebu těch špatných věcí. Proto je selektivní, nesystémová, nespravedlivá. Dostatečně mají sloužit pouze k financování veřejných statků, a nikoliv k regulaci spotřeby a k výchově svéprávných, dospělých, svobodných občanů. Stát je tu od toho, aby zajistil bezpečí, soudy, vojsko, obranu, policii, maximálně ještě školství a zdravotnictví. A není tu od toho, aby vychovával lidi, co mají pít, čím mají jezdit, co mají nakupovat a jak zdravě mají žít. Děkuji, že jste mě vyslechli a že má slova berete vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.