Smrčka (SPOZ): Zoufalá vazební taškařice

27.03.2014 12:30

Věřte mi, pana Ivo Rittiga neznám a naše podnikatelské vize se nepochybně diametrálně rozcházejí. Přesto jeho kauzu bedlivě sleduji.

Smrčka (SPOZ): Zoufalá vazební taškařice
Foto: SPOZ
Popisek: Luboš Smrčka

A to nejen proto, že si často kupuji lístky na pražskou MHD. Stále totiž marně čekám na to, jak se vyvine záhadný příběh s kilogramy zlata a 150 milióny korun, které objevila policie v rámci razie, předcházející pádu Nečasovy vlády. Je to jako v té scénce z úplatkářské fotbalové aféry, jejíž dva aktéři řeší, čí vlastně byly peníze, které dostal rozhodčí za to, že tuším v Příbrami zařídil kříž neboli remízu.

V současnosti je Ivo Rittig mediální hvězdou. Na této skutečnosti má paradoxně největší zásluhu státní zastupitelství. Již dvakrát ho v poslední době totiž nechalo sebrat zakuklenci a poté dopravilo k soudu. Byť se nepochybně alespoň ve druhém případě jednalo o přísně utajenou akci, stáli minulý pátekčasně ráno před budovou soudu novináři monitorující mohutnou postavu muže v želízkách. Údajný kmotr se ovšem vazby nedočkal, po několika hodinách vyšel z budovy soudu, aby poté doporučil svému státnímu zástupci psychiatrickou léčbu. Pak jaště bavil národ průpovídkami o tom, že orlovi se křídla přistřihnout stejně nedají a v base alespoň ušetřil za oběd.

Asi nejsem sám, kdo si položil otázku, čím to, že pan Rittig nakonec neskončil tam, kam před ním putovala paní Nagyová, či pánové Šnajdr, Fuksa a Tluchoř?  Že, by snad protřelý lobbista „uměl“ vedle značkové módy a ODS také soudy? To asi ne. Jako nenapravitelný optimista v tomto případě spíše doufám, že se možná rýsuje začátek konce doby, kdy soudci posílají obviněné do vazby takřka automaticky. Je proto veřejným tajemstvím, že někteří ženy a muži v soudcovských talárech získali na základě příkladné spolupráce se státními zástupci nelichotivou, leč mnohé vypovídající přezdívku „ubytovatelé“. Z tohoto úhlu pohledu lze nevzetí do vazby Ivo Rittiga vlastně hodnotit jako posun k lepšímu. Jak totiž tvrdí renomovaný právník Josef Lžičař, státní zástupci se mohou mýlit, soudy jsou ovšem od toho, aby tyto omyly napravovaly.

Tímto jsme se propracovali k tomu neradostnému, leč podstatnému. Obvodní soud pro Prahu 5 totiž v Rittigově případě označil návrh na vazbu ze strany státního zastupitelství za pokus o obcházení zákona. Docela chápu, že to má státní zastupitelství v boji s ekonomickou kriminalitou hodně těžké. Stejně tak je mi jasné, že jsou státní zástupci v této kauze pod velkým tlakem ze všech možných stran.  Ovšem připravit okázalou akci s ranním zatčením a poté hořce splakat za asistence televizních kamer nad výdělkem, považuji za ukázku buď diletantství a neprofesionality, nebo neskutečné svévole.

V roli advokáta pana Rittiga bych poslal hlavnímu strůjci této taškařice velkou kytici. Jako občan ovšem cítím rozpaky. Pan Rittig komentoval své únorové obvinění slovy, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Ve skrytu duše se obávám, že ač v tomto případě opravdu nerad, budu mu muset dát za pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…