Smutný (SZ): Že by boží mlýny přece jen mlely?

09.11.2013 13:30

Vzpomínám si, jak mě vytočilo, když se na veřejnost dostaly zprávy o korupci a podvodech na ministerstvu sociálních věcí, v jehož čele stál Jaromír Drábek.

Smutný (SZ): Že by boží mlýny přece jen mlely?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Krást je vždycky svinstvo, ale krást na ministerstvu zřízeném za tím účelem, aby pomáhalo sociálně potřebným, česky nejchudším, to už je s odpuštěním pořádná prasárna.

Zatímco ministr se ze všeho klasicky vykroutil, s optimistickým úsměvem šíří golf mezi školní mládež a pošilhává po možnosti dohnat zmeškaný vlak, jeho podřízení z té doby to dnes mají pěkně nahnuté.

Drábkův náměstek Šiška a tehdejší ředitel IT odboru Hojer jsou totiž obžalováni z podplácení a zneužití pravomoci, za což jim hrozí bratru dvanáct let za mřížemi. Tak horké to sice asi nakonec nebude, protože mají jistě zašité nějaké ty sta tisíce na dobré právníky, ale stejně jim není co závidět.

V cinknutých zakázkách, které za úplatu nabízely firmám bez výběrového řízení, létaly desítky milionů korun. A to v době, kdy ekonomická krize udeřila největší silou. Stát je platil za to, aby efektivně spravovali systém sociální pomoci, ale oni hrabali jak mamonem posedlý harpagoni. Tomu se říká cynismus nejhrubšího zrna.

Náměstek Šiška je sice možná obětní beránek, který podepisoval ožehavá lejstra, aby měl pan ministr čisté ruce, ale sám je bezpochyby taky pořádný filuta. V roce 2009 naskočil do politiky frajersky jako kovboj na bělouše – daroval straně TOP 09 400 tisíc korun. Tak se to u nás dělalo a bohužel nejspíš pořád dělá.

Odměna byla sladká: stal se bleskově prvním náměstkem ministra. Šiška začal úřadovat přesně podle plánu a svůj vklad do politiky dostal brzy zpátky. Kromě královského platu dostal v roce 2009 odměny 460 tisíc a o rok později dokonce velkorysý milion korun.

V únoru na něj Nadační fond proti korupci podal trestní oznámení kvůli zmanipulované miliardové zakázce na systém S-kart, který skončil fiaskem. Dohodil ji kamarádově firmě. Tisíce lidí, mezi nimi matky s dětmi či postižení a nezaměstnaní kvůli němu a jemu podobným nedostaly své sociální dávky, které si na úřadech pracně vyběhali, jenomže nad Šiškou drželi ochrannou ruku všemocní lídři TOP 09, takže se nic nedělo.

Až teď. Boží mlýnu tedy opravdu možná budou mlít pomalu, ale jistě. Už se tomu ani nechtělo věřit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Smutný - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…