Sobotka: Cílem ČSSD je nabídnout každému šanci na důstojný a slušný život

24.08.2013 15:00

Projev předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD 24. srpna 2013.

Sobotka: Cílem ČSSD je nabídnout každému šanci na důstojný a slušný život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

V prvním kole souboje s pravicí jsme zvítězili, naše strategie byla úspěšná, prosadili jsme předčasné volby, bylo potřeba dvojího hlasování, nevzdali   jsme se a nenechali z této cesty ničím odlákat.

Je to nejlepší řešení, jen nové volby vyvedou naši zemi z dlouhé politické krize a hospodářské stagnace.

Je rozhodnuto,25 a26 října půjdou lidé hlasovat,  je potřeba se soustředit pouze na práci, jež povede ke společnému vítězství.

Volby neprohrávají voliči, volby si strany prohrávají samy - největší nebezpečí ČSSD: pocit jasného favorita!

Připomeňme si, jaká byla atmosféra před posledními volbami do Sněmovny: všichni se těšili na vítězství, nikdo si moc nepřipouštěl jiný scénář, namísto tvrdé práce se řešilo kdo si sedne na jaké vládní křeslo.

Voliči chtějí vidět až do poslední chvíle práci, stoprocentní nasazení a oddanost myšlenkám a programu, který prosazujeme.

A ještě chtějí vidět jednu společnou vlastnost a tou je jednota.

Jednota není vzájemné okopávání kotníků, za jednotu nelze považovat vzájemnou.

nevraživost a nemístné soutěžení uvnitř kandidátek, jednotou nemůže být ani nadbíhání jiným konkurenčním politickým subjektům, jednotu narušuje i ten, kdo nedělá nic a jen se veze - to vše volič neodpouští, to vše je cesta, jak volby nevyhrát, ale prohrát.

Jednotu musíme prokázat před volbami, ale budeme jí každý den muset prokazovat i ve vládě - i to je hledisko, podle kterého budu sestavovat náš případný vládní tým.

Rozhodl jsem se vést ČSSD do voleb jednotnou a silnou a hodlám pro to udělat   maximum, to samé žádám i od Vás.

Všechno už teď půjde velmi rychle. Máme sestaveny kandidátky. Nebylo to jednoduché a vím, že v řadě regionů to zanechalo šrámy na našich vzájemných vztazích. To je nutno rychle překonat. Jsme součástí jednoho hnutí, sociální demokraté. Teď je důležitá jednota a orientace na našeho voliče.

Předsednictvo schválilo 11 stručných programových bodů, se kterými začneme oslovovat voliče.

Tyto programové body vychází z levicových sociálně demokratických hodnot a nabízí realistické řešení současných problémů země. Jsme důslední pokud jde o nápravu chyb pravicových vlád, ale odoláváme pokušení populismu. Nebudeme slibovat všechno všem.

Naším cílem není žádný dávkový socialismus. Cílem ČSSD je společnost, která bude spravedlivá a nabídne každému šanci na důstojný a slušný život. Společnost, která nebude vše poměřovat jen peněženkou a mocí, ale bude opravdu lidská a solidární.

Země je ve špatném stavu a dá hodně práce, než se vrátíme k prosperitě, která tu byla v době sociálně demokratické vlády.

Soustředíme se na obnovení funkčního státu. Pro naši kampaň jsme zvolili motto:

„Prosadíme dobře fungující stát“

Sedm let vlády pravice vedlo nejen k hospodářskému a sociálnímu poklesu, ale i k devastaci, rozkladu a chybné privatizaci státu jako takového. Voliči od nás, sociálních demokratů, očekávají nápravu. Rekonstrukci státu tak, aby se na něj mohli v životě, který často není lehký, spolehnout.

Podrobnější volební program představíme za 14 dnů, 7.9 při zahájení volební kampaně v Ostravě.

Během října uspořádáme volební konferenci strany, na níž dáme prostor k prezentaci našich vládních cílů i krajských lídrů ČSSD.

Příští dva měsíce musíme být mezi lidmi a každý den od rána do večera vysvětlovat, že jedinou šancí na změnu je sociální demokracie.

Napravo i nalevo teď bude vidět řadu falešných mesiášů, kterým jde jen o to, využít frustrace lidí k získání politické a ekonomické moci.

Komerční strany jako Ano 2011 nebo SPOZ, populisté z Úsvitu budou slibovat ráj na zemi, jen aby získali potřebných 5 procent. Všichni víme, jak to skončí, i kdyby uspěli, za rok, za dva, za tři se rozpadnou a zmizí v zapomnění. Tak jako Věci veřejné. Je potřeba to občanům připomínat. Malé strany nic nedokážou. Jen udělají dříve nebo později ostudu a zklamou své voliče. Tak jako Bárta a Peak. Šancí na změnu situace v zemi k lepšímu je jenom  ČSSD.

Platí, že koalice se sestavují až po volbách. Ale je poctivé, aby ČSSD už před volbami dala jasný signál, že upřednostní programové spojenectví, které umožní nápravu škod, které spáchalo vládnutí ODS a TOP 09. ODS a TOP 09 patří do opozice, ne do vlády. V tomto smyslu chci navrhnout ÚVV následující usnesení:

„ ČSSD sedm let v opozici důsledně bojovala proti nespravedlivé politice, kterou prosazovala ODS a TOP09 akterá přivedla zemi do politické krize a k hospodářskému a sociálnímu poklesu. ČSSD je připravena, pokud získá ve volbách důvěru voličů, učinit vše pro nápravu chyb pravicové politiky. Po volbách bude ČSSD usilovat o takové programové spojenectví, které umožní realizovat co nejvíce ze sociálně demokratického volebního programu a učiní vše proto, aby se pravicové strany, zodpovědné za současnou špatnou situaci, nevrátily do vlády.“

Čekají nás dva měsíce tvrdé práce. Naše sociálně demokratické hodnoty jsou poctivé, program odpovědný, máme dobré kandidáty. Věřím, že ve volbách uspějeme a získáme podporu alespoň třetiny voličů a voliček, kteří k nim přijdou. Hodně štěstí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Model hospodářského růstu na základě nízkých mezd se už dávno vyčerpal

14:17 Ostrá (SOCDEM): Model hospodářského růstu na základě nízkých mezd se už dávno vyčerpal

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výši mezd.