Udženija (ODS): Pane primátore, omluvte se za nepravdivé výroky

24.03.2022 8:36 | Tisková zpráva

Otevřený dopis primátorovi hl. města Prahy

Udženija (ODS): Pane primátore, omluvte se za nepravdivé výroky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandra Udženija

Pane primátore Hřibe,

vzhledem k Vašim včerejším vyjádřením o „ne-spolupráci“ některých městských částí ohledně ubytování a péče o ukrajinské uprchlíky v Praze, nelze nereagovat. Nemůžeme tato nařčení směrem k Praze 2 nechat bez povšimnutí. Reaguji nejen za sebe, ale především za celou Radu MČ Praha 2, zaměstnance úřadu a příspěvkových organizací, ředitele školek a škol a troufnu si říci, že za většinu obyvatel Prahy 2, kteří dnes a denně prokazují obrovskou solidaritu s ukrajinskými uprchlíky. Svými nepravdivými a překroucenými tvrzeními a nařčeními jste se nevkusně dotkl všech těchto lidí, našich zaměstnanců i dobrovolníků, kteří na Dvojce už třetím týdnem téměř nespí a pomáhají všude tam, kde je to potřeba.

Jsme třetí nejvytíženější městskou částí v Praze, co se do počtu přihlášených válečných uprchlíků týká. K dnešnímu dni je na území Prahy 2 registrováno bez mála 3 000 uprchlíků (tedy téměř 7% obyvatel naší městské části.).

Vím, že nemáte v aktivitách městských částí moc velký přehled, stejně tak jako vázne vaše koordinace a krizové řízení. Proto dovolte, abych Vás i touto cestou informovala o tom, co jsme již pro pomoc uprchlíkům v Praze 2 udělali:

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Jako první městská část jsme vyčlenili 65 lůžek v ubytovnách, které jsme zároveň obratem na naše náklady vybavili. Ubytování a péči o uprchlíky řešíme a koordinujeme s Arcidiecézní charitou. Od prvního dne také spolupracujeme s Organizací pro uprchlíky, která má na našem území kapacitu 250 lůžek. Stejně tak spolupracujeme s Československou obcí legionářskou, která na Dvojce ubytovává 160 uprchlíků.

Zastupitelstvo Prahy 2 minulý týden odsouhlasilo poskytnutí finančního daru ve výši 1 000 000 korun na podporu Ukrajiny-a to prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni – SOS UKRAJINA.

Rada naší městské části vyčlenila prvních 10 bytů za snížené nájemné, tzv. sociální nájemné pro uprchlíky, kteří už dnes vědí, že u nás zůstanou delší dobu. Dalších 30 bytů ve správě naší městské části se již připravuje.

V Balbínově ulici jsme otevřeli kontaktní místo s materiální sbírkou, kde dobrovolnice každý den od 10:00 do 16:00 hodin vydávají ukrajinským maminkám hygienické potřeby, oblečení, hračky, kosmetiku a další potřebné věci. Na tomto místě jsme už také zaměstnali dvě ženy z Ukrajiny, které nám tu pomáhají.

Na speciálně zřízeném účtu našeho nadačního fondu Dvojka srdcem jsme do dnešního dne vybrali už bezmála 140 tis Kč. Prvních pět tisíc korun už putuje jedné mamince z Ukrajiny, která našla „azyl u nás na Dvojce“ i se svou malou dcerkou. Již před třemi týdny jsme začali spolupracovat s neziskovou organizací Cestou necestou, která pomáhá lidem s traumatem z války po psychické stránce. Nabízí psychologickou pomoc, intervenci a konzultace. Samozřejmě nabízí intervenci i v ukrajinštině a ruštině. Zároveň máme zajištěnou zdravotní péči pro uprchlíky díky skvělé spolupráci s VFN.

Do našich škol a školek bude do konce tohoto týdne dohromady umístěno téměř 300 ukrajinských dětí. Z toho 200 dětí přímo do školek a škol a více.

Samostatnou kapitolou je proces zapojení nově příchozích Ukrajinců do pracovního procesu. To sice primárně spadá do činnosti úřadů práce, městská část je však i v této oblasti aktivní a je schopna některá volná pracovní místa nabídnout či zprostředkovat. (Konkrétně např. ve společnosti Komwag.)

Celkově je naše humanitární pomoc rozprostřena tak, aby ukrajinským rodinám i jednotlivcům nic podstatného nechybělo. Městská část postupuje při poskytování pomoci uprchlíkům rychle, efektivně a využívá při tom zkušeností neziskového sektoru orientovaného na pomoc migrantům. Snažíme se vše dělat systematicky, a ano – systém jsme si vytvořili vlastní, protože vy jste nám žádný nenabídli!

To, že náš systém funguje dobře a míru pomoci Prahy 2 vidí ti, kteří ji vidět chtějí – o tom svědčí i dnešní návštěva arcibiskupa pražského Dominka Duky a ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise, kteří dnes společně se mnou a mými kolegy navštívili ubytovnu v Sokolské ulici, kterou zrekonstruovala na vlastní náklady a vybavila vším potřebným právě naše městská část. Střechu nad hlavou, pomoc a zázemí tu našlo bezmála 43 maminek s dětmi, kteří k nám utekli před válkou.

Musím ale objektivně dodat, že v jedné věci jste ve včerejším vyjádření měl pravdu. Ano, nechceme ubytovávat uprchlíky v tělocvičnách. A to hned z několika důvodů - je to nedůstojné a nekoncepční řešení. Naše školy a tělocvičny jsou v historických budovách a technicky je to téměř nemožné. Proto jsme zvolili jiný, dle nás mnohem efektivnější a důstojnější systém.

Dovolte, abychom se ještě zeptali my Vás, pane primátore:

  • Kolik uprchlíků k dnešnímu dni ubytovalo napřímo hlavní město Praha pod Vaším vedením?
  • Kolik tělocvičen, ubytoven, školících středisek nebo bytů na území hl. města Prahy jste nabídl a zorganizoval pro válečné uprchlíky Vy? (Vlastníte a spravujete spoustu majetku a středních škol na území celé metropole.)

Na závěr mi dovolte Vás vyzvat, abyste se omluvil všem lidem z Prahy 2, zaměstnancům, dobrovolníkům, občanům, za Vaše nepravdivé výroky.

Solidaritu a pomoc, kterou poskytuje celá Praha 2 je nebývalá a vzájemné osočování a politikaření v těchto dnech by nemělo být součásti jakékoli diskuse. Vy jste jako první toto sice nepsané, ale etické pravidlo porušil a nám nezbývá nic jiného, než se vůči Vašim výrokům ohradit a bránit.

Ing. Alexandra Udženija
starostka MČ Praha 2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…