Valachová (ČSSD): Musíme pomoci mladým řešit problém, za který nemůžou

27.09.2019 11:32

Komentář na facebookovém profilu k návrhu novely občanského zákoníku

Valachová (ČSSD): Musíme pomoci mladým řešit problém, za který nemůžou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Mám jít pracovat nebo ještě dále studovat? Kterou vysokou školu si mám vybrat? Do kterého baru dnes zajdu? A mám vyjet na studijní cestu do zahraničí letos, nebo až příští rok?

I tyto otázky řeší mladí lidé na prahu dospělosti. Ne tak ale David nebo Tamara. Ti musejí řešit daleko větší problém, konkrétně: „Jak splatit dluhy svých rodičů?“ Oba dva, stejně jako dalších 6500 dětí, patří k takzvaným dětským dlužníkům. Lidem, na které v den jejich osmnáctých narozenin spadne povinnost zaplatit dluhy zděděné po nezodpovědných rodičích.

Je to spravedlivé? Samozřejmě že ne. Ale nejen to, vstup do dospělosti s takovou obrovskou zátěží poznamená člověka na celý život. Dětští dlužníci často musejí najednou zaplatit částku, která je mimo jejich možnosti. Proto si vezmou další půjčku na vysoký úrok a spirála dluhů se začne rozjíždět…

Toto musí skončit! Naše poslankyně Kateřina Valachová proto předložila novelu občanského zákoníku, která by převedla dluhy dětí do patnácti let na rodiče. U dospívajících mezi patnácti a osmnácti lety by o připadnutí dluhu rozhodl soud. Jestliže vše půjde dobře, novela se schválí do konce roku. Musíme pomoci mladým lidem vyřešit problém, za který nemůžou.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.