Vítek (Republika): Kam se poděl brněnský primátor?

01.02.2014 20:03

Neúspěšný puč v ČSSD, který hýbal politickou scénou před několika měsíci, postrádá svou brněnskou dohru. Jedna z výrazných tváří rebelů, primátor Roman Onderka, aniž by byl vítězným křídlem ztrestán, zmizel.

Vítek (Republika): Kam se poděl brněnský primátor?
Foto: Republika
Popisek: Jiří Vítek

Vnitrostranický puč, zosnovaný proti Bohuslavu Sobotkovi nakonec nejvíce pomohl Andreji Babišovi. Co tomu předcházelo? Na konci října 2013 pučisté připravili návrh, kde byl předseda strany Bohuslav Sobotka vyzván, aby se vzdal předsednického postu. Dále neměl být ani součástí vyjednávacího týmu strany o koalici. Návrh schválily dvě třetiny předsednictva, v nejužším vedení byl poměr 5:3 ve prospěch Sobotky. Sobotka rezignovat odmítl. Širší vedení ČSSD Sobotku vyřadilo z povolebního vyjednávacího týmu.

Na začátku listopadu se situace mění. Sobotku podpořily krajské organizace ČSSD v Praze a Zlíně. Pražská vyzvala Haška, Škromacha a Tejce, aby složili své funkce, zlínská účastníkům lánské schůzky doporučila, aby vyvodili osobní odpovědnost. Avšak primátor Onderka nám mizí ze scény a mistrně se uklízí do pozadí. Možná vyráží po "modré s modrou" jak by se dalo předpokládat z jeho namodralých vazeb.

Politika bez vize

Několik dnů poté, co Sobotka puč zvládl, uplynuly tři roky od chvíle, kdy si Roman Onderka "nadělil" k narozeninám druhé funkční období v roli primátora Brna. Koalici ČSSD a ODS čekají za nedlouho další komunální volby a Onderkova pozice ve straně slábne. Primátor nám v Brně slábne celkově. Skoro až chřadne. Koalice pod jeho vedením vládne podle hesla "rozděl a panuj", chybí jí však vize. Jak se asi voličům ČSSD líbí, že se částečně plní volební program pravice? A co říkají voliči ODS na to, že tato strana podporuje primátora Romana Onderku? Onderka své výročí ve funkci ani neexistující vizi města nekomentuje. Zcela skromně. Prakticky o něm není slyšet. Mnoho o něm nevědí ani jeho kolegové a médiím se Onderka poslední dobou vyhýbá  Někteří primátorovi spolustraníci pro to mají “přesvědčivé” vysvětlení: “Asi někde medituje o svém dalším působení v ČSSD.” Že by další objímač stromů?

Možná přemýšlí o neřešeném parkování ve městě, o chybějícím územním plánu, o tom jak mu hází klacky pod nohy s přesunem nádraží, možná hledá v mapě kam položit R43. Jen si říkám škoda, že se nezeptá lidí odpovědných za územní plán. Takový náměstek Macek je člověk fundovaný, jako přímo zodpovědný za územní plán se do médií koncem roku vyjádřil jasně. Nepřísluší mu přece hodnotit výsledky své práce. Možná se zamýšlí nad novým systémem přihlašování do mateřských školek. Kolik míst že chybí? Jen 750? Hlavně že podporujeme ženy s dětmi a zaměstnanost. A pozor! Možná v Brně bude i Amazon....

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii