Vondra (ODS): Sedm (vlastně osm) faktorů volebního vítězství SPOLU

16.10.2021 16:27 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k důvodům volebního vítězství koalice SPOLU

Vondra (ODS): Sedm (vlastně osm) faktorů volebního vítězství SPOLU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

V pátek jsem odvolil, v sobotu s kolegy slavil, v neděli s rodinou odpočíval a pak uklízel na chalupě (řemeslníci jdou dělat podlahy). Sociální sítě jsem dal na vedlejší kolej. S odstupem nabízím reflexi, proč to vyšlo, ač v to málokdo věřil.

1. Petr Fiala. Hlavní, zásadní faktor. Svým zásadovým, ale neabrazivním stylem udržel koalici nejen pohromadě, ale nastolil v ní ducha přátelské spolupráce. Svou slušností a gentlemanským vystupováním nás ve změti výkřiků odlišil od ostatních. Přesvědčil, že má na to být dobrý premiér.

2. Zbyněk Stanjura jako šéf volebního štábu. Na jaře i na podzim mnozí z nás pochybovali. Kampaň vypadala nudně. Chyběly v ní emoce. Zbyněk ale od začátku tvrdil, že běh se rozhoduje v cílové rovince. Závěr kampaně v září byl excelentní. Nevzpomínám si na srovnatelný finiš. Neměl chybu.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

3. Marek Benda. Byl u zrodu koaliční spolupráce s KDU a Topkou. Mnozí jsme se ptali, proč rekvírovat topku. On nás trpělivě přesvědčoval a přesvědčil, že to je jediná cesta k vítězství. V sobotu jsem pak chvíli trnul, aby nebyl vykroužkován. Bylo by to vůči němu strašně nefér.

4. Práce s daty. Nikdy dřív nepracovala ODS s průzkumy tak jako nyní. Mnozí jsme měli pochybnosti. Agentury v prognózách notoricky selhávaly – i nyní, např. Kantar, který využívá ČT, nás znovu podhodnocoval, a naopak nadhodnocoval konkurenty. Ale IPSOS, s ním jsme pracovali, dával data přesně.

5. Faktor Babiš. AB svým jájinkovstvím, brutalitou i populismem vytvořil rámec kampaně jako referenda o sobě. Fungovalo to, když byl v ofenzívě. Ale přestalo to mít efekt, když se ve finále dostal – díky vlastním problémům – do zoufalé defenzívy.

6. Mladí lidé. Celou dobu v kampani jsem je potkával. Všude. To byla obrovská změna proti minulým letům. Dodávali energii. Měli v tom srdce. V sobotu zářili štěstím. I slzy jim kapaly.

7. Štěstí. Přeje připraveným. Stačilo málo, aby několik dalších stran překročilo 5 % a vítězství by dostalo hořký nádech. Budiž to upozornění, že hranice mezi plus a mínus bývá tenká. Budoucnost nebude procházka růžovým sadem, ale o tom někdy příště.

PS: text jsem psal v 7 ráno. Nejsem skřivan, ale sova, takže jsem si po probuzení nevzpomněl na ještě jeden klíčový faktor. Faktor Praha. 250 tisíc hlasů bylo rozdílových. Něco jako Ronaldo nebo Messi na hřišti. Mimochodem - tohle je evropský unikát. Milionové hlavní město stále volí napravo. Všechny ostatní metropole volí vlevo. Vídeň, Berlín, Mnichov, Paříž, dokonce už i Varšava nebo Budapešť. Praha stále ve správném sektoru. Pro mě největší překvapení. Snad to vydrží co nejdéle. Pán Bůh (a my s ním) Praze zaplať.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.