Vostrá (KSČM): Průzkumy nejsou řešením

06.02.2014 8:49

Je jistě chvályhodné, že se vláda zajímá o to, jak na tom lidé jsou. Takový exkluzivní průzkum situace v České republice odhalí mnohé, třeba i to, že nás ohrožuje bída.

Vostrá (KSČM): Průzkumy nejsou řešením
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

Mám však bohužel pocit, že bída a beznaděj už naše občany zasáhly ve velké míře. Vládní strategie sociálního začlenění je bezesporu návodný materiál, ale připadá mi, že neřeší současnou ani nadcházející situaci, která se na území našeho státu neustále zhoršuje. Nejhůře postiženi chudobou jsou občané v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Definice „pokud máte méně, jak 9 680 Kč, jste chudí“ je v současné době statusem 990 tisíc lidí. Hrozivé na tomto čísle je, že zahrnuje v dnešní moderní, kulturně vyspělé době i zhruba 256 tisíc dětí. Je jistě záslužné vymezit kritéria chudoby, mezi která patří například to, že nevlastníte barevný televizor, osobní automobil, pračku a telefon. Jistě, bez těchto věcí se dá žít, ale stále větší procento občanů zasahuje i to, že ke konci měsíce nemají na jídlo, nezvládají uhradit nájem. Míra nezaměstnanosti byla v České republice ke konci roku 2013 téměř 8, 2 %. V některých oblastech je toto číslo daleko vyšší. Věřme, že se nová ministryně práce a sociálních věcí seznámí s realitou stávající situace velmi rychle a začne hledat řešení dřív, než se dostane náš sociální systém ještě do hrozivější situace. Alarmujícím by měl být stav, který zasahuje děti a seniory. Ti totiž opravdu nikam do zahraničí za prací odejít nemohou. Řešení by mělo být otázkou velmi krátké doby.

Ing. Miloslava Vostrá, místopředsedkyně ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě