Výborný (KDU-ČSL): Zodpovědný státní rozpočet. Nešetříme na lidech, ale na státu

11.02.2022 19:03 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke státnímu rozpočtu na rok 2022

Výborný (KDU-ČSL): Zodpovědný státní rozpočet. Nešetříme na lidech, ale na státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Nezodpovědností minulé vlády se státní rozpočet dostal do astronomického schodku. Za poslední tři roky se dluh na každého občana zvedl o 90 000 korun, každý dnes dlužíme 250 000 korun! To má vliv i na inflační spirálu čili na růst cen a drahotu ohrožující rodiny a domácnosti. Proto je naším úkolem krotit inflaci, k čemuž je potřebné i snižovat dluh tedy deficit státního rozpočtu.

Vážíme si peněz lidí, které dávají státu na daních. Nebudeme a nechceme rozhazovat, ale odpovědně hospodařit. Nebudeme šetřit na lidech, neděláme hloupé škrty, ale hledáme úspory. Vláda se primárně zaměřila na úspory v provozu ministerstev a úřadů, dále nemá smysl zařazovat do rozpočtu některé investice, které nejsou i vinou minulé vlády připraveny letos k realizaci. Proto se odsunou na rok 2023 a další.

V žádném případě nebudeme šetřit na lidech. Garantujeme udržení dostupnosti a kvality lékařské a zdravotní péče. Navýšíme peníze na sociální služby. Zvláště je pro mě důležité, že platí závazek vlády udržet plat učitelů na 130% průměrné hrubé mzdy. Platy učitelů nesmí jí dolů, protože je to jedna z podmínek pro růst kvality našeho vzdělávání.

Přístup k rozpočtu rodiny i státu je stejný. Mohu si dovolit je to, na co mám. A pokud to nerespektuji, tak jednou narazím hlavou do zdi nebo u mě zazvoní exekutor. Proto hledáme úspory, proto musíme zrychlit vše, co zlevní chod státu včetně např. digitalizace řady agend. Vládneme odpovědně!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…