Vyvadil (ČSNS 2005): Bolševizace KSČM - úlet nebo zákonitost ?

27.02.2011 17:12

Vycházející hvězda komunistů soudružka Semelová označila u hrobu Klementa Gottwalda 25. únor 1948 za mezník, který zahájil sociálně a ekonomicky nejúspěšnější období této země.

Vyvadil (ČSNS 2005): Bolševizace KSČM -  úlet  nebo zákonitost ?

Navázala tak na svůj projev v parlamentu , kdy pohraničníky střílející na bezmocné lidi označila hrdiny a vyvlastňování živnostníků zvláštní druh pomoci.

Soudružka Semelová ovšem není obyčejnou soudružkou. Je předsedkyní pražské organizace KSČ a poslankyní Poslanecké sněmovny. Sémě jejího boje za bolševizaci již nese své ovoce: Mladí komunisté s vláhou v očích začali věřit znovu v lepší zítří pod rudým praporem a vládní odborníci začínají zkoumat variantu zákazu této strany .

Osobně se zákazem nemám problém. Už v roce 1990 jsem jej jako tehdejší předseda Československé strany socialistické navrhoval. Neprošel. Co by bylo tehdy jednoduché jako revoluční akt, je ovšem složité jako akt řádného právního procesu. V tomto ohledu je stávající zákon o politických stranách velmi tolerantní. Aby skutečně mohla být KSČM zakázána, musel by být natvrdo realizován například v tom smyslu, že politická strana ve svém názvu či programu nesmí mít jakýkoliv odkaz na fašistické či komunistické hnutí. A tečka. Sám bych s ohledem na dějiny lidstva pokládal takovou novelu za politicky a morálně zcela legitimní. Takovou formulaci však zákon o politických stranách neobsahuje a stávající skutkové podstaty pro rozpuštění jsou KSČM naplňovány tak subtilně (všechny jsou směřovány do budoucna), že si zákaz KSČM si za nezměněného stavu a v současné situaci téměř nedovedu představit.

Co není, však může být.

Soudružka Semelová vedena citem i rozumem se rozhodla vrátit ke programovým kořenům a základním metodám českého komunistického hnutí. Vyvlastnit vyvlastňovatele a jednoho dne nahradit zkaženou buržoasní demokracií skutečnou diktaturou pracujícího lidu.

Ale vážně : Aktivity Marty Semelové mají ze svého úhlu pohledu logiku. KSČ vždy stranou protisystémovou. Už za prvé republiky poslanec Gottwald poctivě sděloval svým kolegům : My se jezdíme do Moskvy učit, jak vám zakroutit krkem. A v období 1948-1989 on a jeho následovníci tento slib doslova i obrazně naplnil činy. V podmínkách parlamentní demokracie však KSČM představuje jakousi truchlohru. Slouží jen jako finanční zabezpečení svých politických špiček a na politické scéně sehrává trvale jen druhé a nebo dokonce třetí housle.

Kritika mladých komunistů vůči Filipovu vedení je tedy místě. Slovy Jiřiny Švorcové z projevu na shromáždění proti Chartě 77 : Za jidášský groš dnešní vedení KSČM zrazuje revoluci. Jsou to v podstatě pravicoví oportunisté, případně renegáti a vlastně kontrarevolucionáři. A je čas je vyměnit. Doba tomu nahrává. Tíživé dopady vládní politiky budou přirozeným impulsem pro nárůst radikalismu. Bolševizace KSČM pak může být jejím logickým důsledkem. Hysterčit z toho nemusíme. Ale připravit se by bylo moudré.

(Autor je mluvčím ČSNS 2005 pro oblast justice a právního státu)

Více:
Vyvadil (ČSNS 2005): Pomsta komunistů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.