Zedník (TOP 09): Věci mají mít řád

03.11.2013 15:30

K problematice dostavby jaderné elektrárny Temelín.

Zedník (TOP 09): Věci mají mít řád
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Jako starosta České Třebové a zastupitel Pardubického kraje řeším především každodenní problémy našeho regionu. Takovými evergreeny jsou dostavba rychlostní komunikace R35, tolik potřebné nejen pro Pardubický kraj, ale i kraj Liberecký, Hradecký a Olomoucký. Dalším je spalovna v Rybitví, dlouho projednávaný, následně odložený projekt. Na stálé průtahy, odklady atd. bych měl být zvyklý.

Dočetl jsem se však, že se vyhodnocení temelínského tendru odkládá na rok 2014, případně na rok 2015. Já si myslím, že bychom měli o dostavbě Temelína už rozhodnout. 

Nejčastěji se hovoří o jeho ekonomické výhodnosti. Zde vidím další pádný argument pro dostavbu. Je to velká příležitost pro české firmy, aby se uplatnily na zahraničních trzích a rozvíjely tradici jaderného průmyslu v České republice. Česká republika může být první evropskou zemí, která bude stavět nejmodernější jaderné bloky, dodavatelský řetězec se může částečně uplatnit i na trzích dalších zemí.

Jeden z účastníků, který díky technologii a bezpečnosti průběžně v tendru vede, hodlá v případě svého úspěchu vytvořit v Česku centrum pro budoucí výstavbu jaderných reaktorů v Evropě.

Dalším argumentem pro rychlé rozhodnutí je skutečnost, že se evropská ekonomika snad opravdu dostává z recese. A poroste-li ekonomika, porostou úrokové sazby. Ty jsou nyní na několikaletém minimu, a proto je výhodné investovat co nejdříve.

Stálé odklady vyhodnocení temelínského tendru představují navíc ohrožení dobré pověsti České republiky. Potenciální investoři nemohou vnímat pozitivně, pokud se největší veřejná zakázka v Evropě nedotáhne do konce.

Tendr na dostavbu Temelína by neměl mít nic společného s politickým vývojem. Celý proces trvá už čtyři roky a věřím, že ČEZ má už nyní dostatek informací k tomu, aby neoddaloval vyhlášení vítěze.

Jaroslav Zedník, starosta České Třebové, lídr pardubické kandidátky TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…