Židek (Piráti): Kraj opět vyhlašuje program, ve kterém žadatelé mohou získat dotaci na předcházení vzniku odpadů

16.12.2022 22:13

Obce, svazky obcí, jimi zřizované a zakládané organizace, dále neziskové organizace, firmy i živnostníci mohou v únoru příštího roku žádat o dotaci v rámci programu 8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů, využití bioodpadů a odděleného sběru kovových odpadů.

Židek (Piráti): Kraj opět vyhlašuje program, ve kterém žadatelé mohou získat dotaci na předcházení vzniku odpadů
Foto: Piráti
Popisek: Václav Židek

Pro zájemce kraj připravil celkem 1.850.000 korun. S ohledem na zvyšování nákladů souvisejících s výstavbou a provozem podporovaných zařízení se maximální výše dotace zvyšuje oproti letošnímu roku na 120 až 180 tisíc korun. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

„Podporou z tohoto programu pomáháme zájemcům v oblasti nakládání s odpady a také s efektivnějším tříděním. Od loňského roku platí nový zákon o odpadech, stanovuje přísné cílové limity a pro jejich splnění je potřeba intenzifikace tříděného odpadu. Proto počítáme i s podporou nových zařízeních pro práci s bioodpady, které hmotnostně tvoří podstatnou část komunálních odpadů,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství. „Nově bude možné podpořit projekty, jejichž součástí je i oddělený sběr kovových odpadů nebo studie na optimalizaci obecního systému odpadového hospodářství. Obce jsou v našem dotačním programu bodově zvýhodněny, protože plní povinnosti dané zákonem o odpadech.“

Nejčastěji využívají program 8.5 obce k pořízení kompostérů na zužitkování rostlinných zbytků ze zahrad, čímž odlehčí komunální odpad o tuto objemnou složku. Například obec Čistá u Horek poskytla kompostéry do 26 zahrad, a navíc pořídila do základní školy vermikompostér, který pro děti slouží jako názorná pomůcka zužitkování bioodpadů, například nedojedeného ovoce. Dále kupříkladu technické služby založené obcemi zase ocení možnost pořízení štěpkovačů nebo drtičů dřeva, které pochází z údržby zeleně v obcích a údržby zahrad občanů.

Další pomocí pro obce jsou takzvaná re-use centra; anglický pojem re-use znamená česky znovu použít. Například obec Lomnice nad Popelkou vybudovala tento sklad nepotřebných věcí přímo ve sběrném dvoře, aby tam mohli občané odložit vybavení, které je funkční, ale už pro něj nemají využití. Nejčastěji jde o nábytek, sportovní vybavení, hračky, ale i hudební nástroje. Pokud si předmět do měsíce neosvojí jiný návštěvník sběrného dvora, vytřídí ho obsluha jako velkoobjemový odpad. Podle zkušeností z Lomnice nad Popelkou je takových věcí minimum.

Osvětu při předcházení vzniku odpadů také šíří bezobalové prodejny. Například prodejna Oříšek v Jablonci nad Nisou nabízí kromě uceleného sortimentu bezobalových potravin, drogerie a kosmetiky také literaturu, přednášky a setkání při hudbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…