Zimola: Snad nebude ministr Babiš dále prohlubovat krizi ve financování českého zdravotnictví

02.06.2014 19:40

České nemocnice hlásí dvoumiliardové ztráty, jihočeské mírný zisk.

Zimola: Snad nebude ministr Babiš dále prohlubovat krizi ve financování českého zdravotnictví
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

České nemocnice hlásí za loňský rok v důsledku restriktivní úhradové vyhlášky bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera dvoumiliardové ztráty. Všech osm nemocnic stoprocentně vlastněných Jihočeským krajem přesto hospodařilo loni beze ztrát a účetnictví roku 2013 uzavřelo s mírným ziskem. Při souhrnném obratu 6,369 miliardy korun dosáhla tato regionální zdravotnická zařízení celkového zisku 37,006 miliónu korun po zdanění. Zisk nemocnice reinvestují do svého dalšího rozvoje.

„Kvůli škrtům v úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví přišly loni jihočeské nemocnice na platbách od zdravotních pojišťoven meziročně o celkem 314 miliónů korun. Tuto ztrátu se sice podařilo managementům jednotlivých zdravotnických zařízení v úzké spolupráci s krajem eliminovat, ovšem za cenu různých úsporných opatření. Doufám, že současný ministr financí Andrej Babiš si je vědom napjaté ekonomické situace v českém zdravotnictví a nebude krizi v jeho financování, odstartovanou vládami Mirka Topolánka a Petra Nečase, dále prohlubovat,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

I přes zmíněné škrty v úhradové vyhlášce se nemocnicím dařilo dále investovat do modernizace objektů, vyššího komfortu pro pacienty i do modernizace přístrojového lékařského vybavení a nových moderních medicínských metod. Cílem těchto investice je dlouhodobě snaha o dosažení co nejvyšší kvality a dostupnosti moderní medicínské péče na jihu Čech.

„Z nemocnic, coby z počátku jednotlivých osamělých hráčů, se stává kvalitní tým v podobě spolupracujících a vzájemně se doplňujících zdravotnických zařízení. To se projevuje například při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami, při investicích i při plánování léčebné péče. Trend úzké spolupráce se ukazuje jako správný a proto jej budeme nadále podporovat a rozvíjet,“ zdůraznila první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská, která má rezort krajského zdravotnictví ve své gesci.

V posledních šesti letech nemocnice investovaly do svého rozvoje celkem více než 3,4 miliardy korun. Tyto investiční zdroje byly kryty z vlastních zdrojů nemocnic, částečně z rozpočtu kraje a v hlavní míře pak z dotací Evropské unie. Rozvoj pokračuje i letos. Příkladem může být dubnové zahájení výstavby nového Perinatologického centra v českobudějovické nemocnici za 200 miliónů korun či minulý týden dokončená rekonstrukce západního křídla pavilonu chirurgických oborů v táborské nemocnici za přibližně 44 miliónů korun.

 

„Udržet hospodaření všech nemocnic v černých číslech a současně pokračovat v nových investicích, považuji v situaci, kdy úhrnná ztráta nemocnic v celé České republice činí cirka dvě miliardy korun, za veliký úspěch. Troufám si říci, že v tomto směru jsme mezi ostatními kraji raritou,“ poznamenal předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

Ročně je v nemocnicích stoprocentně vlastněných Jihočeským krajem hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a přibližně dva milióny ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se v jihočeských nemocnicích narodilo 6292 dětí.

Nemocnice mají průměrně celkem 6 150 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji. Poskytují zdravotnické služby pro 640 tisíc obyvatel kraje a další tisíce občanů v sousedních regionech.

Akciové společnosti Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Český Krumlov, Nemocnice Dačice, Nemocnice Jindřichův Hradec, Nemocnice Písek, Nemocnice Prachatice, Nemocnice Strakonice a Nemocnice Tábor mají vlastní právní subjektivitu a zabezpečují poskytování zdravotnických služeb v jihočeském regionu. Jejich jediným akcionářem je Jihočeský kraj.

Tato síť jihočeských nemocnic zajišťuje základní, specializovanou a i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech. Nemocnice poskytují ambulantní i lůžkové zdravotní, diagnostické a léčebně preventivní služby. Páteřní nemocnicí celého systému jihočeských nemocnic je Nemocnice České Budějovice, a.s. jako centrum vysoce specializované medicínské péče v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…