Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2012 22:48:42

Senát uspořádá veřejné slyšení na téma zavedení videa při fotbalových zápasech

Senát uspořádá veřejné slyšení na téma zavedení videa při fotbalových zápasech

V sídle Senátu Parlamentu ČR se včera konala tisková konference na téma zavedení videa při fotbalových zápasech.

Na TK vystoupil místopředseda senátního Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a stínový ministr školství Marcel Chládek a sportovní odborník a komentátor Robert Henn.

„Otevřeli jsme dnes tento problém, protože fotbal je celospolečenské téma. Stát do sportu, včetně fotbalu, investuje velké částky z veřejného rozpočtu, proto by se měly otázky sportu seriózně diskutovat i na půdě státních institucí. V Senátu se bude přibližně za měsíc konat veřejné slyšení,“ uvedl Marcel Chládek.

Senátor Chládek rovněž inicioval založení e-mailové schránky fotbal@senat.cz a vyzývá občany, fanoušky, sportovní odborníky a další zainteresované strany, aby se zapojili do diskuse k tomuto tématu. Zároveň zve zájemce na avizované veřejné slyšení, na které budou pozváni rovněž zástupci ligových klubů, Fotbalové asociace ČR, Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy a další institucí a organizací.

„Otevřenou diskusí nad zavedením videa při fotbalových zápasech chceme vrátit českému fotbalu věrohodnost, diváky na tribuny a také sponzory,“ konstatoval Marcel Chládek.

Robert Henn zdůraznil, že cílem zavedení videa ve fotbale je především dodržení smyslu fotbalu a jeho regulérnosti.

„Dnes už téměř nikdo nepochybuje o využití videa ve fotbale. Po dvouletém testování víme, že systém funguje rychle a spolehlivě. Systém zároveň umožňuje, aby byla udržena idea fotbalu, tedy aby o výsledku utkání rozhodovali hráči svými výkony a momentální formou, a nikoli špatně posouzený sporný moment a chyby rozhodčího,“ řekl Robert Henn.

Vyvrátil rovněž často uváděné argumenty, že video ve fotbale zpomaluje hru a je příliš nákladné. Zavedením videa ve fotbale se naopak hra zrychlí, protože sporné situace budou řešeny během několika vteřin. K videu bude přihlíženo zároveň jen při předem definovaných problémech, například:

·      zda míč přešel brankovou čáru

·      zda došlo k přestupku v pokutovém území, či mimo něj

·      přestupky, které se dějí za zády rozhodčího

·      ofsajdové situace, kdy se video použije jen v případě, když po ofsajdové situaci padne branka

·      doporučuje se zároveň, aby si video mohly ve sporných penaltových situacích dvakrát za utkání vyžádat oddíly

Navrhovaný systém pokrývá celou hrací plochu, je mobilní a může se tedy využívat na více stadionech. Náklady na něj činí 1,8 miliony včetně DPH, což je o více než polovinu méně, než systém sledující pouze brankovou čáru, který navrhuje FIFA. 

Odkaz na videozáznam TK:

<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/UVpfU_SgGhI" frameborder="0" allowfullscreen>

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama