Adam Zábranský

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • transparentnost
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2021 22:48:00

Katalog umění ve veřejném prostoru je dostupný i jako otevřená data

Katalog umění ve veřejném prostoru je dostupný i jako otevřená data

Galerie hlavního města Prahy (GHMP) na pražském portálu otevřených dat nově zveřejnila data, týkající se umění ve veřejném prostoru. Galerie mapuje jak existující, tak zaniklá díla.

 Otevřená městská data jsou dostupná veřejným i soukromým subjektům k dalšímu využití, například k tvorbě mapových aplikací.

Poté co Galerie hlavního města Prahy v rámci projektu Umění pro město zveřejnila ve formě mapy katalog veřejných plastik a uměleckých děl (ZDE), město přistupuje k dalšímu zpřístupnění informací o umění ve svých ulicích. Ty jsou nově publikovány i ve formátu otevřených dat na městském datovém portálu ZDE.

„Seznam veřejných plastik galerie zveřejnila jako data ve strojově čitelném formátu, a tak může být jinými tvůrci jednoduše integrován do různých dalších aplikací, třeba těch mapových. S otevřenými daty může pracovat kdokoliv, ať už z veřejného, nebo soukromého sektoru - například obyvatelé, instituce, firmy a start-upy. Toto je strategie, kterou nyní město prosazuje, data z různých oblastí poskytuje k užití dalším subjektům, což může ve svém důsledku zlepšit úroveň života v Praze,“ uvádí radní hl. m. Prahy pro oblast transparentnosti Adam Zábranský.

„Díky katalogu a otevřeným datům šíříme povědomí o umění v pražských ulicích, kolem kterého lidé třeba denně chodí, ale dosud mu nevěnovali pozornost. V této komplikované době se navíc lidé můžou katalogem inspirovat a prozkoumat díky němu umění, od kterého nás teď, na rozdíl od klasických galerií, neoddělují žádné zavřené dveře,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast kultury Hana Třeštíková.

„Celý katalog Umění pro město vytváří a průběžně doplňuje Galerie hlavního města Prahy – Oddělení správy veřejné plastik, které tuto agendu uložil Magistrát hlavního města Prahy jako dlouhodobý úkol. Na webu Umění pro město je seznam postupně doplňován o aktuální i archivní fotografie a informace o každém díle, včetně popisu detailů o životě sochy či dalších zajímavostí,“ dodává Marie Foltýnová z Galerie hlavního města Prahy.

GHMP je jednou z nejvýznamnějších galerií v České republice, která se ve své výstavní činnosti zaměřuje zejména na moderní a současné umění. Shromažďuje, ochraňuje a odborně zpracovává umělecké sbírky hlavního města Prahy. GHMP vystavuje v sedmi objektech: v Domě U Kamenného zvonu, v Městské knihovně – 2. patro, v Colloredo-Mansfeldském paláci, v Domě fotografie, v Bílkově vile, v Zámku Troja a v Domě Františka Bílka v Chýnově.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama