Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2021 15:33:39

Vzpomínejte na moji vládu jako na tu vládu, která makala a splnila, co slíbila

Vzpomínejte na moji vládu jako na tu vládu, která makala a splnila, co slíbila

Dopis Andreje Babiše občanům

Vážení spoluobčané,

právě držíte v ruce můj osobní dopis. Zkuste mu, prosím, věnovat 5 minut svého času. I kdyby to mělo být posledních 5 minut, které mi ve svém životě věnujete.

Vracíme se do normálního života. Daří se nám očkovat. Velice brzy naočkujeme víc než polovinu dospělých první dávkou. Očkování je jediné řešení pandemie. Prosím vás, přesvědčte své nejbližší, své rodiny, své známé, své přátele i sousedy, aby se nechali očkovat. Zkrátka všechny, které potkáte.

A teď, proč vám píšu. Přál bych si, abyste na moji vládu vzpomínali jako na tu vládu, která čtyři roky makala a splnila to, co slíbila. Uvádím pár příkladů.

Rekordní důchody. V roce 2017 byl průměrný důchod 11 745 Kč, letos na konci března už 15 351 korun. Lidem nad 85 let jsme přidali tisícovku navíc a v prosinci 2020 dostal každý senior ještě 5000 korun. Průměrně jsme valorizovali důchody téměř o tisícovku každý rok. A v příštím roce důchodci dostanou průměrně 758 korun měsíčně navíc. Pro seniory nad 65 let jsme zavedli slevu 75 % na jízdném ve vlacích a autobusech.

Vyšší platy. Splnili jsme také slib učitelům, že budou brát letos v průměru přes 45 tisíc Kč. Vlastně to bude víc. Učitelé budou brát přes 46 tisíc korun. V průměru přes 50 000 korun budou brát policisté, hasiči a vojáci. Průměrný plat sestřiček letos dosáhne 58 200 korun a pracovníků sociálních služeb 35 097 korun. V HDP na hlavu jsme už předběhli Portugalsko, Španělsko nebo Itálii.

Nízké daně. Daně jsme snižovali. Za období mé vlády o 436 miliard korun. Všem zaměstnancům jsme snížili daň z příjmu na 15 %. To znamená vyšší mzdu o 7 %. Uhájili jsme, aby OSVČ zůstala sazba daně z příjmu 15 %. Živnostníkům jsme ulehčili život zavedením měsíční paušální daně. Do snížené sazby DPH 10 % jsme převedli spoustu položek. Léky, dětskou výživu, knihy, točené pivo, nealko, dodávky tepla, vodné a stočné, hromadnou dopravu, stravovací služby, kadeřníky, opraváře i domácí péči. Vynález ODS, daň z nabytí nemovitosti, jsme zrušili.

Finance pod kontrolou. Nenechte se napálit strašením opozice. I navzdory pandemii jsme za rok 2020 zůstali 4. nejméně zadluženou zemí EU. Když jsem nastupoval v lednu 2014 jako ministr financí, byl dluh vůči HDP 41,1 %, na konci roku 2019 jsme ho srazili na 29 %. Přišla pandemie. Ke konci roku 2020 byl dluh 36,9 %, tedy stále méně, než když jsem přišel do vlády. Rakousko má dluh 84 %, Německo 71 % a Francie 117 %. Dluh jsme stabilizovali už jednou a dokážeme to znovu.

Masivní investice. Všechny investiční projekty jsme poprvé v historii naší země zmapovali v Národním investičním plánu České republiky na roky 2020–2050. Je to 20 tisíc projektových záměrů v celkové hodnotě 8 tisíc miliard. Pro budoucnost naší země.

Nové dálnice a silnice. V září dokončíme kompletní rekonstrukci D1 a do Hradce Králové jsme konečně protáhli D11. Letos jsme začali stavět D4 do Strakonic, v roce 2025 napojíme Prahu na D3 a Karlovy Vary na D6. Stavíme plno nových obchvatů. Česká Lípa, Třinec, Pardubice, Frýdek-Místek, Otrokovice, Znojmo, Slaný, Jaroměř, Strakonice, Krnov, Řevničov. Díky zákonu o liniových stavbách se klíčové stavby zrychlí o třetinu. Stavíme víc a o polovinu levněji než za éry ODS. Postavili jsme 59,3 km nových dálnic a dalších 107,3 km jsme rozestavěli. Postavili jsme 66,8 km silnic 1. třídy a dalších 74,3 km jsme zahájili. Prosadili jsme také elektronickou dálniční známku.

Podpora rodin s dětmi. Zvýšili jsme rodičovský příspěvek z 220 000 na 300 000 korun a u vícerčat z 330 000 na 450 000 korun. Mladým rodinám jsme odklepli státní úvěry s úrokem 1 %, které mohou použít i na nákup družstevního podílu.

Lepší zdravotní péče. V roce 2017 šlo do zdravotnictví 284,8 miliardy korun, letos to je 391,6 miliardy korun. Rekonstruovali jsme řadu nemocnic a postavili nové pavilony. Nakoupili jsme špičkové přístroje, inovativní léky a léčiva pro pacienty se vzácnými onemocněními. Navýšili jsme kapacity lékařských fakult i středních zdravotnických škol. Prosadili jsme eRecept a eNeschopenku.

Ochrana kultury. Zrekonstruovali jsme řadu památek. V Praze historickou budovu Národního muzea, Státní operu či Negrelliho viadukt. V Karlových Varech se rozběhla rekonstrukce Císařských lázní, letos v létě otevřeme ikonický bazén hotelu Thermal. Renovujeme hrad Karlštejn a zámek Telč.

Investice do sportu. Rozpočet na sport letos dosáhne 10,3 miliardy korun, v roce 2017 byl přitom 5,9 miliardy korun. Zřídili jsme Národní sportovní agenturu, která se věnuje výhradně sportu. Díky programu Můj klub podpoříme 6500 projektů za 1,6 miliardy a v rámci programu Kabina to bude 1500 projektů za 1,2 miliardy v následujících dvou letech. Bude to znamenat konec starých smradlavých kabin a rozpadajících se sportovišť.

Moderní armáda. Armádě jsme navyšovali rozpočet a modernizovali výbavu. Nové obrněné transportéry, radiolokátory, vrtulníky i tisíce nových útočných pušek a pistolí.

Ochrana životního prostředí. Podpořili jsme výstavbu stovek kilometrů vodovodů a kanalizací. Vyměnili jsme přes 100 tisíc kotlů a zateplili tisíce budov. Podpořili jsme přes 3500 obcí v boji proti suchu. Rozhodli jsme o konci skládek od roku 2030. Na Evropské radě jsem prosadil jádro a zemní plyn jako čistý zdroj při plnění klimatických cílů EU. A sázíme stromy. Od roku 2017 jsme v lesích zasadili víc než 665 milionů sazenic a mimo les, v alejích, remízkách a všude možně, milion stromků.

Pomoc spotřebitelům. Zlidštili jsme exekuce a insolvence. Zatočili jsme s dětskými dluhy, navýšili jsme nezabavitelnou částku i hranici, od které se sráží celá mzda. Kvůli dluhu nižšímu než 100 tisíc vám exekutor už nesmí prodat byt. Zrušili jsme rozhodčí doložky a zastropovali odměny pro exekutory a advokáty. Přechod k jinému mobilnímu operátorovi jsme zkrátili na dva dny. A prosadili jsme pokutu až 500 tisíc za přetočený tachometr.

Boj za české zájmy. V Bruselu naše vláda prosazovala české zájmy. S Viktorem Orbánem jsme 28. června 2018 zarazili povinné migrační kvóty. Z fondů EU jsem vyjednal 978 miliard korun na příštích sedm let, z toho jsem svojí urputností pro Česko vyboxoval 42 miliard navíc.

A to je jen zlomek toho, co moje vláda prosadila. Ať víte. Díky a hezké léto přeju.

S úctou,

Andrej Babiš

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama