Bc. Jaroslav Bašta

Zemřel 8.4.2024
  • SPD
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2022 23:51:00

Jde o totální selhání právního státu

Jde o totální selhání právního státu

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny 2. září 2022 – Projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

 Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové,

samozřejmě, že jsem si jako všichni připravil dlouhý projev k tomuto tématu, ale mezitím za těch 20 hodin ve 30 vystoupeních opozičních poslanců většina argumentů už zazněla a nechci je opakovat. Soustředím se pouze na to, o čem se zas tolik nemluvilo. I kdyby nebylo všech těch selhání vlády, o jejímž osudu budeme hlasovat, kauza hnutí STAN a jmenování ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka by k tomu stačila sama o sobě. Nejde jen o prorůstání organizovaného zločinu do komunální a celostátně politiky, ale hlavně o doklad totálního selhání právního státu. Ona totiž ve své novodobé historii měla Česká republika jediného násilného zločince světového formátu. Tím je Radovan Krejčíř. Proslul nejen svým spektakulárním útěkem před zatčením českou policií, ale časem se vypracoval na nejznámějšího a nejnebezpečnějšího kriminálníka v Jihoafrické republice, kde byl zatčen a odsouzen. Ukazuje se, že se před lety asi unáhlil, když se útěkem vyhnul trestnímu stíhání v České republice.

Názorně to potvrdil případ jeho komplice Michala Redla, který se všem trestům vyhnul, když byl soudy opakovaně označen za nesvéprávného. V Čechách nic zvláštního. Pamatuji, jak před listopadem mnozí veksláci a podobné existence pobírali invalidní důchod, aby se vyhnuli trestnímu stíhání za příživnictví. Získali tím většinou beztrestnost i v jiných oblastech. Nesvéprávný pan Redl ukázal, že doba opravdu pokročila. Dostal pas a řidičský průkaz a mohl se věnovat třeba zakládání politického hnutí nejprve na komunální, pak i na celostátní úrovni. Dle policie se nakonec vypracoval na šéfa organizované zločinecké skupiny v kauze Dozimetr.

Hodnotím-li 56denní anabázi jmenování pana Mlejnka ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace, připadá mi, že z pohledu předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana pan Redl asi opravdu působil jako jistý druh radionuklidu. Někoho kontaminovala jediná schůzka s ním, u jiných nevadila ani více než desetiletá podnikatelská spolupráce s někým, kdo ze zákona podnikat nemohl.

Naopak se zdá, že pro práci v českých zpravodajských službách zaměřených na vnější bezpečnost republiky šlo o doporučení lepší než prověrka NBÚ na přísně tajné. Myslím si, že Radovan Krejčíř ve svém africkém vězení si musí připadat jako blbec, většina českých občanů ostatně taky.

Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama