Bc. Lubomír Franc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2016 11:01:00

Krajské nemocnice budou mít jednotný informační systém

Krajské nemocnice budou mít jednotný informační systém

Pořízení nového jednotného informačního systému pro nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který bude propojovat všechny krajské nemocnice a umožní vzájemné sdílení dat, plánuje Královéhradecký kraj.

 Na podporu tohoto projektu by chtěl kraj získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady na pořízení informačního systému se odhadují asi na 100 milionů korun.

„Moderní nemocniční informační systém je velmi potřebný, aby naše krajské nemocnice zlepšily a ještě více zefektivnily svoje fungování. Připravujeme se na něj už delší dobu, pořízení je velmi nákladné a v tomto programovacím období se naskytla možnost žádat na tento typ projektu o evropskou dotaci, čehož chceme využít,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc s tím, že přípravu žádosti o dotaci schválila i krajská rada.

V jednotlivých nemocnicích jsou v současné době provozovány různé systémy, které nejsou vzájemně zcela kompatibilní a neumožňují sdílení informací mezi poskytovateli lékařské péče na úrovni kraje.

Zároveň funkcionality stávajících systémů odvíjející se od jejich stáří neodpovídají současným potřebám a moderním požadavkům. Pro některé z nich bude dlouhodobě náročné zajistit servisní a technickou podporu výrobce. „Plánujeme proto v rámci tohoto projektu pořídit a zavést do všech nemocnic založených Zdravotnickým holdingem Královéhradeckého kraje jednotný nemocniční informační systém (NIS) včetně pořízení nezbytného hardwarového i softwarového vybavení a dalších technologií nutných pro zajištění jeho provozu a udržitelnosti,“ doplnila krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

Konkrétní rozsah bude upřesněn studií

Náklady na pořízení nového Nemocničního informačního systému Královéhradeckého kraje se odhadují na 100 milionů korun. Kraj bude usilovat o získání dotace, která by byla z 85 % z evropského Integrovaného regionálního operačního programu, z 5 % ze státního rozpočtu a 10 % by dofinancoval kraj z vlastních zdrojů.

Cílem celokrajského projektu Nemocniční informační systém Královéhradeckého kraje bude zavedení, nebo v některých případech zvýšení úrovně elektronických samoobslužných procesů mezi poskytovateli zdravotní péče a také zvýšení provozní spolehlivosti a bezpečnosti informačních systémů v nemocnicích. Nové infomační systémy by měly mít pozitivní dopad i na poskytování informací o zdravotní péči pacientům formou webového portálu, zejména o dostupnosti zdravotní péče a volných kapacitách pro plánované zdravotní výkony (volné kapacity a časová dostupnost pro plánované výkony, preventivní péči, následnou péči,…). Konkrétní rozsah nových funkcionalit naplněných projektem bude upřesněn studií proveditelnosti, v rámci zpracování podrobného řešení.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama