Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2021 15:21:23

Vláda živnostníkům nechce hodit záchrannou vestu

 Vláda živnostníkům nechce hodit záchrannou vestu

Koncem ledna jsem předložila za SPD dva návrhy zákonů, jejichž cílem byla co nejrychlejší pomoc těm našim živnostníkům, kteří mají v důsledku vládních omezujících opatření již několik měsíců zcela pozastaveno své podnikání.


Jednalo se konkrétně o úplné odpuštění povinných odvodů sociálního
a zdravotního pojištění od ledna do června letošního roku všem takto postiženým živnostníkům. A to v plném rozsahu - bez povinnosti cokoli zpětně doplácet.

Co se týče oblasti sociálního pojištění, navrhuji, aby doba od letošního ledna do letošního června byla těmto živnostníkům i nadále započítávána do povinné doby pojištění pro budoucí výpočet jejich starobních důchodů, a to proto, aby nebyly žádným způsobem ohroženy a oslabeny jejich zasloužené důchodové nároky.

Zdravotní pojištění (které je ze zákona povinné) by měl dle mého návrhu po dobu oněch šesti měsíců za tyto občany) hradit stát, stejně tak jako je tomu např. u registrovaných nezaměstnaných a dalších tzv. státních pojištěnců.

Vláda se k živnostníkům obrací zády

Vláda ovšem těžkou situaci těchto živnostníků, přes verbální proklamace, ve skutečnosti řešit nechce, což dokázala i tím, že k oběma našim návrhům na své pondělní schůzi zaujala nesouhlasné stanovisko.

Přitom už jen samotná skutečnost, že tito občané, jimž vláda už začátkem loňského října loňského roku nařídila uzavřít provozovny
a zastavit podnikání, musí přesto stále platit vysoké zálohy (přes 5 000 korun měsíčně!) na sociální a zdravotní pojištění je naprosto nepřijatelná!


Protože jednou z hlavních priorit našeho hnutí je zajistit, aby se naši občané postižení dopady epidemie koronaviru a souvisejících vládních opatření nepropadali do existenčních problémů a dluhových pastí, budeme za odpuštění povinných pojistných odvodů našim takto postiženým živnostníkům bojovat i nadále, například na půdě Poslanecké sněmovny, až se zde tyto naše návrhy budou projednávat!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama