Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2020 12:22:42

Boj proti zneužívání sociálních dávek směřuje do finále

Boj proti zneužívání sociálních dávek směřuje do finále

Na prosincové schůzi Poslanecké sněmovny by mělo dojít k projednání jednoho ze zásadních politických a programových bodů hnutí SPD.

Jde o druhé čtení  návrhu na změnu zákona o pomoci v hmotné nouzi, který směřuje k ukončení zneužívání sociálních dávek.

Tento návrh jsem připravovala mnoho měsíců a jeho jednoznačným cílem je, aby slušní a pracující občané nebyli znevýhodňováni před těmi, kteří zneužívají náš sociální systém a vyhýbají se práci.

O co jde – krátká historie

Jedná se o změny, které mají zajistit, aby se státní finanční podpora dostala právě jen k těm občanům, kteří ji skutečně potřebují  - a aby jim pomohla zajistit podmínky pro důstojnější život.

Po prvním čtení (květen 2020), kdy náš návrh podpořila valná většina Poslanecké sněmovny, sdělila  ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, že k našemu materiálu zpracuje pozměňovací návrh, který ten náš zcela "vykostí". Ministryně také slibovala, že nad návrhem uspořádá další jednání.

Vzhledem k tomu že se nic takového nedělo, tak jsem začala spolupracovat s kolegy z jiných politických klubů na tom, abychom návrh doplnili a zajistili jeho podporu v závěrečném, třetím čtení.

Během letních prázdnin jsme cestovali prakticky po celé republice a problematiku jsme konzultovali s odborníky z praxe – zejména v rámci resortu práce a sociálních věcí.

Jsem velmi ráda, že jsme nakonec nalezli shodu na finální podobě upraveného návrhu, který v září získal i většinovou podporu sněmovního Výboru pro sociální politiku.

Podivná role ministerstva práce a sociálních věcí

Mezitím ministerstvo práce a sociálních věcí, poté, co zjistilo, že na rozšířeném návrhu zákona pracují sami poslanci, najednou velmi rychle zpracovalo vlastní konkurenční návrh, který ovšem Výbor pro sociální politiku nepodpořil.

A až teprve v této chvíli projevilo ministerstvo snahu spolupracovat s námi na společném návrhu.

Jelikož mi v této souvislosti nikdy nešlo o hraní politických her, ale o spravedlnost sociálního systému a zodpovědný přístup k vynakládání veřejných financí, na tuto nabídku spolupráce jsem nakonec přistoupila.

Jejím výsledkem je komplexní návrh na zásadní změny v systému dávek pomoci v hmotné nouzi, které odeberou sociální dávky těm, kteří je zneužívají a podvádějí.

Cílem SPD je podporovat slušné a pracující spoluobčany, bránit je a pomáhat těm z nich, kteří z objektivních důvodů nemohou pracovat - a současně znemožnit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými.

Co se tedy v konečné fázi změní?

Zavádíme přehledný systém pravidel pro všechny příjemce sociálních dávek. Takto jasně nastavená pravidla umožní postihovat všechny, kteří neplní své povinnosti, anebo se záměrně vyhýbají práci. Kdo nebude dodržovat pravidla, budou mu dávky odebrány.

Zpřísňujeme podmínky a sankce pro příjemce sociálních dávek, kteří si nezvyšují příjem vlastními silami, zejména prací.

Omezíme dávky těm rodičům, kteří neposílají své děti do povinného posledního ročníku mateřské školy.

Odebereme dávky osobám, které neumožní kontrolu bytu, na který je čerpán finanční příspěvek od státu.

Zavádíme zásadní úpravy do systému dávek na bydlení, které mj. ukončí praxi poskytování doplatku na bydlení do bytů, jejichž stav není vhodný pro trvalé bydlení osob a nesplňuje základní technické a hygienické standardy pro bydlení u bytů, na které jsou vypláceny sociální dávky.

Dále zavádíme přehledný systém pravidel pro ty příjemce dávek, kteří neplní své povinnosti vůči Úřadu práce z důvodu nemoci či úrazu.

Navrhovaných změn je samozřejmě mnohem více a já je podrobně představím při rozpravě ve Sněmovně.

Konečné schválení zákona přinese nejen výraznou úsporu veřejných financí, ale také postihne nepoctivé majitele pochybných ubytoven provozující nemravný obchod s chudobou, pozitivně ovlivní trh práce  - a hlavně bude motivovat rodiče k řádné výchově dětí, jejichž cílem bude pracovat a nikoli pouze žít na sociálních dávkách.

Věřím, že budeme úspěšní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama