Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2021 12:08:50

I v nové Sněmovně bojuji za slušné a pracující občany, rodiny a živnostníky

I v nové Sněmovně bojuji za slušné a pracující občany, rodiny a živnostníky

Na středeční schůzi Sněmovny se ve zrychleném řízení projednávaly tři návrhy zákonů týkající se pomoci občanům, rodinám a podnikatelům různými způsoby dotčeným vládními omezujícími opatřeními souvisejícími s epidemií koronaviru

 

Šlo o krizové ošetřovné při péči o děti v době uzavření škol a školek,
o mimořádný příspěvek zaměstnancům v době, kdy mají nařízenou karanténu
či izolaci a o kompenzační bonus pro živnostníky postižené omezením provozu obchodů, služeb a volnočasových aktivit.

Hnutí SPD adekvátní a spravedlivou pomoc občanům poškozeným téměř dva roky trvajícími mimořádnými omezujícími opatřeními podporuje po celou dobu koronavirové epidemie a od počátku také přichází s konkrétními návrhy na její vylepšení a na její vhodnější podobu.

I k těmto aktuálním vládním předlohám zákonů jsem tedy za hnutí SPD předložila dva pozměňovací návrhy.

Za ošetřovné, které našim rodinám opravdu pomůže

Zaprvé šlo o návrh, aby nárok na ošetřovné při péči o děti v době uzavření škol
a školek měli
i jejich další příbuzní, kromě rodičů, a to i tehdy, nežijí-li s nimi
ve společné domácnosti. Za podmínky, že se jedná o nemocensky pojištěné zaměstnance.

Obdobná úprava platila již v předchozím zákoně o tomto krizovém ošetřovném, který jsem za SPD prosadila v minulém volebním období a který byl účinný
do konce letošního června. A šlo o úpravu, která našim rodinám velmi pomohla,
jak vím z četných pozitivních ohlasů občanů.

Velká část našich rodin (zejména rodičů-samoživitelů) se totiž bez možnosti vystřídat se při péči o děti s jiným rodinným příslušníkem dostává do velmi obtížné ekonomické a sociální situace. Tento stav též vede i k tomu, že například
ve zdravotnictví chybí mnoho potřebných zaměstnanců.

Proto jsem opět navrhla rozšířit okruh osob, které budou mít nárok na krizové ošetřovné, o nemocensky pojištěné zaměstnance, kteří jsou k dítěti, o které pečují, v příbuzenském vztahu v přímé či vedlejší linii dle občanského zákoníku.
Tedy například o pracující prarodiče dítěte, anebo o jeho sourozence, tety, strýce, bratrance či sestřenice, jsou-li to zaměstnanci odvádějící sociální pojištění.

Pětikoaliční veletoče  

Toto opatření by umožnilo mnoha našim rodinám potřebnou možnost volby,
kdo se péče o dítě ujme, třeba i s ohledem na výši příjmů příbuzných dítěte
a dle dalších kritérií, která jsou pro rozhodování tohoto typu důležitá

Předložený vládní návrh toto neumožňoval.

Pět stran vznikající nové vládní koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) ovšem na poslední chvíli podalo podobný pozměňovací návrh, který nakonec Sněmovna schválila a který rozšířil možnost péče o děti, jimž byly zavřené školky a školy, pouze na jejich prarodiče.

A návrh hnutí SPD, který byl  pro rodiny našich předškoláků a školáků výrazně výhodnější a vstřícnější, naopak Sněmovna zamítla…

Určitou útěchou nám může být to, že myšlenku rozšíření ošetřovného při péči o děti i na další příbuzné kromě jejich rodičů vneslo do veřejné a politické debaty loni v březnu, kdy jsem tento návrh ve Sněmovně předložila poprvé,  právě hnutí SPD. A že se tento princip postupem doby doby dostal i do zákona o nemocenském pojištění a od ledna příštího roku bude v určité podobě platit i při standardním ošetřovném v době nemoci či úrazu dítěte popř. jiného rodinného příslušníka.

Za spravedlivé kompenzace našim podnikatelům

V zákoně o kompenzačním bonusu jsem navrhla vypustit jakákoli omezení v přístupu k této finanční pomoci pro společníky eseróček týkající se počtu osob, kterými jsou tyto společnosti tvořeny.

Předložený vládní návrh byl totiž  opět vůči společníkům eseróček neodůvodněně diskriminační, když omezoval přístup k finanční kompenzaci za vládní zákazy či omezení podnikání jen na společnosti s jedním nebo dvěma společníky.

A přitom vládní omezení provozu obchodů či služeb mají stejně negativní ekonomický dopad na všechny subjekty v příslušných odvětvích podnikání. Jinými slovy – těmito omezujícími opatřeními jsou úplně stejně postiženy restaurace nebo kadeřnictví vlastněné jedním, dvěma či pěti společníky.

A je naprosto neudržitelné, že mnoho společníků a společnic eseróček v oblasti obchodu a služeb neobdrželo za zastavení či omezení jejich podnikání – které je v drtivé většině případů jejich jediným  zdrojem obživy -  po celé téměř dva roky jejich trvání ani jedinou korunu finančních kompenzací!

To jsem se snažila svým návrhem změnit. Bohužel neúspěšně, protože poslanci ODS, TOP 09, lidovců, Pirátů a hnutí STAN i ANO společně hlasovali proti tomuto návrhu. Což v praxi ukazuje, jak vážně myslí svá slova o podpoře českých živnostníků…

SPD na straně zaměstnanců

Poslanci hnutí SPD samozřejmě podpořili i  znovuzavedení mimořádného příspěvku zaměstnancům ve výši 370 korun denně po dobu prvních čtrnácti kalendářních dnů trvání nařízené karantény či izolace.

Tyto náklady si budou moci jejich zaměstnavatelé odečíst ze sociálního pojištění, které odvádějí státu, což je v souladu s dlouhodobým postojem našeho hnutí,
aby finanční dopady vládních omezujících opatření a povinností s nimi spojených nenesli pouze občané, zaměstnanci a podnikatelé.

SPD důsledně bojuje za oprávněné zájmy slušných a pracujících občanů, živnostníků a českých firem!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama